Kultura

DNEVNIK DORE PEJAČEVIĆ Čitanje i skladanje u jednoj knjizi

DNEVNIK DORE PEJAČEVIĆ Čitanje i skladanje u jednoj knjizi

U Čitaonici Narodne knjižnice Grad izlaganjem dr. sc. Dinka Župana u utorak započeo je dvodnevni program Dubrovačke knjižnice ‘Kontesa Dora knjižnici u pohode’ čime Dubrovačke knjižnice obilježavaju 95. obljetnicu smrti Dore Pejačević. 

Dubrovačkoj publici, Dinko Župan je svojim predavanjem predstavio jednu od najistaknutijih hrvatskih skladateljica kroz prikaz njezinog dnevnika čitanja.

Kako bi predstavio Doru Pejačević predavač se osvrnuo i na njezinu obitelj, koja u Slavoniju, točnije u Našice dolazi početkom 18. stoljeća. Zanimljivo je kako su oni, za razliku od drugih vlastelinskih obitelji, sami kupili posjed. Pejačevići su podrijetlom iz Bugarske, a Župan je dao uvid i u obiteljsko stablo grofofske obitelji za koju ističe kako je uvijek imala tendenciju da se ženi s mađarskim barunicama.

– Dora Pejačević nije imala formalno obrazovanje i cijelo njezino obrazovanje zapravo je bilo samoizgradnja i samoobrazovanje – naglasio je Župan.

Upravo je sačuvani dnevnik čitanja, My book record, pokazatelj kako je to samoobrazovanje teklo. My book record ujedno je i vrlo značajan izvor za kulturnu povijest i povijest čitanja, a ima tri dijela: što je pročitala i komentare; što bi voljela pročitati i tko joj je preporučio te zadnji dio u kojem izdavač dava preporuku knjiga za čitanje.

Dnevnik obuhvaća razdoblje od 1902. do 1921. tijekom kojeg je Pejačević pročitala 470 knjiga. Pisan je njemačkim jezikom, a najviše je knjiga i pročitala upravo na tom jeziku, potom slijedi engleski, francuski, mađarski i talijanski. Znala je i hrvatski jezik, a jedini autor iz Hrvatske koji se spominje u njezinom dnevniku je Milovan Grba.

U svojoj čitalačkoj karijeri Dora Pejačević obuhvatila je sve sfere od književnosti, filozofije, glazbe, religije do povijesti, političkih brošura i prirodnih znanosti. Najveći utjecaj na nju imala su djela Friedricha Wilhelma Nietzschea, a djela ruskih pisaca čitala je u prijevodu na njemački jezik.

Konstantno je čitala ali i skladala te se usavršavala kao kompozitorica. Dvije godine provela je u Dresdenu na privatnoj obuci za skladanje. Specifična je godina 1908. kada je pročitala 68 knjiga, a to je ujedno i godina u kojoj se smatra da je postala kompletna glazbenica. U svoj dnevnik, My Book record, Pejačević je na koricama upisala sve svoje kompozicije, ‘čitanje i skladanje u jednoj knjizi’ zaključio je Župan.

Program ‘Kontesa Dora knjižnici u pohode’ nastavlja se danas koncertom ‘Žene u glazi’ u 20 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Nastupaju violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača koje će izvesti skladbe Dore Pejačević, Clare Schumann, Marie Theresie von Paradis i Fanny Mendelssohn. Ovaj koncert dubrovačke glazbenice već su održale u Našicama i Zagrebu. Postavljena je i istoimena izložba koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, a projekt ‘Žene u glazbi’ osmislila je Ivana Jelača.

Program ‘Kontesa Dora knjižnici u pohode’ realiziran je suradnjom Dubrovačkih knjižnica i Udruge ‘Sve ostalo je glazba’, a uz potporu Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist