Kultura

DLJI: Glazbena večer s jednom obljetnicom i jednom praizvedbom

DLJI: Glazbena večer s jednom obljetnicom i jednom praizvedbom

U nastavku glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara Dubrovački simfonijski orkestar ponovno nastupa u Dvoru, ovaj put pod ravnanjem talijanskog dirigenta Francesca Di Maura te uz saksofonista Nikolu Fabijanića na koncertu koji će se održati u petak, 18. kolovoza s početkom u 21:30 sati.

Na programu su Zaboravljene muzike Dubravka Detonija povodom njegovih osamdeset godina te praizvedba Koncerta za saksofon i orkestar dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića.

Francesco Di Mauro jedan je od najuspješnijih i najprepoznatijih talijanskih dirigenata. Umjetnički je direktor i šef dirigent Sicilijanskog simfonijskog orkestra iz Palerma, glazbeni direktor Helycon simfonijskog orkestra, gost dirigent Krakowske filharmonije i počasni doživotni glazbeni direktor Opere Odessa. Tijekom nekoliko proteklih godina izveo je brojne programe koje je s oduševljenjem dočekala glazbena kritika, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim orkestrima i uglednim solistima izvodeći neka od najslavnijih djela svjetske glazbene baštine. Godine 2013. je za interpretaciju klasične i suvremene glazbe osvojio nagradu Giordano Bruno. Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Veliki broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Također surađuje s hrvatskim skladateljima s kojima radi na novim skladbama, tako da su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava, među kojima su nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika, prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, nagrada Darko Lukić, diskografska nagrada Porin i dr. Dubrovački simfonijski orkestar od svog osnutka 1924. godine obogaćuje glazbeni život grada ne samo mnogobrojnim izvedbama, nego i odanošću i predanošću djelima iz različitih epoha. Knežev dvor, dubrovačke crkve i trgovi koncertne su pozornice na kojima, posebice u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara, s orkestrom nastupaju najveći domaći i strani dirigenti i solisti. DSO je dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj, Diplome Milka Trnina, za izuzetne umjetničke dosege.

Ovaj koncert u Dvoru donosi zanimljiv program koji uključuje skladbu Dubravka Detonija Zaboravljene muzike čijom izvedbom Dubrovačke ljetne igre obilježavaju osamdesetu obljetnicu rođenja ovog hrvatskog glazbenog majstora. Publiku očekuje i praizvedba Koncerta za saksofon i orkestar – Bird Concerto dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića koji je namijenio upravo Nikoli Fabijaniću. Program u drugom dijelu donosi posljednju simfoniju velikoga Josefa Haydna, Simfoniju br. 104, tzv. Londonsku.

Ulaznice za još jedan nastup DSO-a u Dvoru dostupne su online na internetskim stranicama Igara te na blagajnama u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) i u Luži kao i na ulazu, jedan sat prije početka izvedbe. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist