Kultura

FOTO / DJEČJE RADIONICE ‘Kad narastem želim biti restauratorica’

FOTO / DJEČJE RADIONICE 'Kad narastem želim biti restauratorica'

U predivnom ambijentu ljetnikovaca Kaboga i Stay danas se održao Dan otvorenih vrata u organizaciji Hrvatskog resturatorskog zavoda, Restauratorskog odjela u Dubrovniku.

Svatko tko je bio zainteresiran, mogao je tako danas poći u obilazak ovog Odjela i saznati sve informacije i zanimljivosti o tome na čemu naše restauratorice i restauratori svakodnevno vrijedno rade.

U sklopu Dana otvorenih vrata organizirane su i dvije zanimljive radionice za djecu. Naime, u radionici iz područja restauracije papira koja se održala u ljetnikovcu Bunić-Kaboga djeca su se upoznala s procesom nastanka papira i ručnog uveza knjižnog bloka. Druga radionica polikromije odvila se u ljetnikovcu Stay, a glavna tema je bila upoznavanje djece s restauratorskom djelatnosti kroz igre.

– Meni je jako lijepo ovdje, uživam i super mi je i jako kreativno. Kad narastem želim biti restauratorica – rekla nam je jedna djevojčica koja je kao i ostali mališani uživala u radu na ornamentima i papiru.

Voditeljica Restauratorskog odjela Dubrovnik Mara Kolić Pustić opisala je što su to danas mališani radili u prostorijama Odjela.

– Djeca su imala priliku kroz restauraciju papira upoznati se s načinom izrade papira i na koji način može reciklirati. Nadalje, vidjeli su u izradi papira mogu dodati određeni elementi i personalizirati. Što se tiče dječje radionice na temu polikromije, pripremili smo izmodeliran cvjetni ornament koji je multipliciran u više primjeraka te razlomljen na komadiće. Svako dijete dobije paketić s fragmentima ornamenta koje trebaju posložiti, malo modelirati te na kraju obojati – rekla nam je Kolić Pustić.

Na samom kraju, osnovnoškolci su dobili i diplome za svoj trud i rad na radionicama. Odjel su danas posjetili i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića te studenti Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist