Aktualno

Djeca Dubrovnika s majkama heroja Domovinskog rata

Djeca Dubrovnika s majkama heroja Domovinskog rata

U dječjem kampu ‘Veli Jože’ u Savudriji kod Umaga održana je od 27. kolovoza do 1. rujna 15. po redu završnica pod nazivom ‘Susreti djece hrvatskih branitelja’ u organizaciji krovne udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Republike Hrvatske i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Susrete je otvorio ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved a na samom natjecanju i druženju sudjelovalo je preko 500 djece sa svojim voditeljima iz svih županija i grada Zagreba.

Dubrovačko-neretvansku županiju je predstavljalo trideset i sedmero djece iz Konavala, Župe, Dubrovnika, Mokošice i doline Neretve sa svojim voditeljima koji su i ove godine učinili sve da djeca na najljepši mogući način prezentiraju svoj grad i županiju, da postignu što bolje rezultate i što je najbitnije da puni dojmova i novih poznanstava sigurno dođu svojim kućama.

Kao i bezbroj puta do sada djeca su na najbolji mogući način predstavljala našu županiju i kućama donijela pregršt medalja, ukupno njih sedam. U odlasku na igre djeca su s majkom heroja Domovinskog rata, Andrije Matijaša Pauka na njegov grob u rodnom Pozorcu kod Trogira stavili vijenac, zapalili svijeću i pomolili se kao i na bisti u Marini nakon čega su bili ugošćeni kod načelnika općine gospodina Ante Mamuta i njegove zamjenice, gospođe Katarine Kazoti-Jerković. Djeca su upijala svaku riječ dok je o legendarnom Pauku pričao njegov suborac gospodin Ivica Stojan a kasnije i stara mu 91-godišnja majka Anka…

U povratku su, kako su i obećali majci Mariji, krenuli vrletima Velebita do Krivog puta da bi se pomolili, stavili vijenac i zapalili svijeću na grob još jednog heroja,stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, kazali su nam u svojoj poruci.

– Tom prilikom su nas uz majku Mariju dočekali i predstavnici grada Senja i uz prigodne darove vrijedno je spomenuti da smo majci darovali vrijednu sliku, portret Damira Tomljanovića Gavrana, koja će krasiti njegovu spomen sobu inače djelo dubrovačkog branitelja gospodina Roberta Kralja kao i zlatnu medalju koju su na igrama osvojile naše djevojčice. Cilj ovakvog druženja, osim brojnih prijateljstava, upoznavanja raznih krajeva naše Domovine jest i sjećanje na sve one koji su sudjelovali u stvaranju jedine nam Republike Hrvatske – zapisao je predsjednik UHDDR-a DNŽ Ivan Gabelica.

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist