DuList IN

DEŠINE RADIONICE Čiji su kontonjata, mantala, mjenduli i arancini ‘slatki pobjednici’?

DEŠINE RADIONICE Čiji su kontonjata, mantala, mjenduli i arancini 'slatki pobjednici'?

Četvrtu godinu zaredom, DEŠA-Dubrovnik je za svoje sugrađane pripremila zanimljive dane ispunjene radostima predstojećih blagdana. Kao i prethodnih godina, Deša-Dubrovnik uložila je dodatni napor u očuvanje i vrednovanje kulturne i tradicijske baštine dubrovačkog kraja, te je pozvala sugrađane u svoje prostorije u Lazaretima kako bi obogatili svoj Božić tradicionalnim receptima i mirisima.

Manifestacija pod nazivom „Slatki tjedan ususret Božiću“ koja je trajala od 15.-19. prosinca, namijenjena je svim stanovnicima Grada, koji su imali prilike sudjelovati na svim radionicama te naučiti sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga Deše i Dubrovačke naranče.

Kako bi rezultati radionica bili što bolji pridružile su im se također i renomirane kuće delicija iz našeg grada, tako da je Dubrovačka kuća doprinijela uspješnosti radionice izrade arancina i bruštulanih mjendela, dok je Nikolina Farčić iz slastičarne Pupica podijelila s nama tajne spravljanja pandišpanja. Članice iz udruge Deša i Dubrovačka naranča pokazale su kako se pravi kontonjata, mantala, prikle i naš nagrađivani džem od dubrovačke ljute naranče. Gospođa Anita Porča, vodila je radionicu izrade Stonske torte od makarula.

– Ove godine nam je posebno zadovoljstvo bilo organiziranje radionice u suradnji s Hrvatsko-ruskim društvom „Umjetnost bez granica“. Vrijedne članice društva su u DEŠINIM prostorijama upriličile radionicu izrade tradicionalnih ruskih medenjaka „Prjanki“. Uz rominjanje kiše i tiho zviždanje originalnog ruskog samovara, radionica je dočarala duh ruske božićne tradicije. I ove godine, DEŠINE radionice su bile iznimno posjećene – kažu iz Udruge.

Nezaobilazan dio slatkog tjedna bilo je natjecanje za najbolju kotonjatu, mantalu, arancine i bruštulane mjendule. Ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka pod predsjedanjem prof. kulinarstva Josipa Žuvele, imao je slatki, ali težak zadak izabrati najbolje od izvrsnih delicija koje su stigle na ocjenjivanje iz različitih krajeva naše Županije. U kategoriji kotonjate bilo je 7 različitih proizvoda, u kategoriji mantale 9, u kategoriji bruštulanih mjendula 6, a u kategoriji arancina 9.

Nagrade za najbolje delicije dobili su:

Nagrade za kotonjatu:
1. Zlatna plaketa : Dubrovačka kuća d.o.o.
2. Srebrena plaketa:Paulina Klokoč
3. Brončana plaketa: Cvjetković Marija

Nagrade za mantalu:
1. Zlatna plaketa: Mare Miljanić
2. Srebrena plaketa: Dubrovačka kuća d.o.o.
3. Brončana plaketa: Nike Ivaniš

Nagrade za bruštulane mjendule:
1. Zlatna plaketa: Dubrovačka kuća d.o.o.
2. Srebrena plaketa: DEŠA-Dubrovnik

Nagrade za arancine:
1. Zlatna plaketa: Katarina Gaće
2. Srebrena plaketa: Katarina Gaće
3. Brončana plaketa: OPG Miletić

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist