Kultura

DESET CRTEŽA DUM MARINU Ivana Vulić predstavila svoj ‘Marinizam’

DESET CRTEŽA DUM MARINU Ivana Vulić predstavila svoj 'Marinizam'

Zanimljiva samostalna izložba crteža akademske slikarice Ivane Vulić, deset crteža u tehnici ugljena na papiru, otvorena je u srijedu navečer u Domu Marina Držića.

Ivanini radovi nastali su kao odgovor na temu Marina Držića, od čega dolazi i naziv izložbe ‘Marinizam’, odnosno, višeslojna igra riječima koja aludira i na velikog dum Marina i na manirizam kao stil u slikarstvu, a ovih deset radova svojom originalnošću i intrigantnošću, navodi se pri pozivu na izložbu, spadaju u sam vrh likovnih interpretacija Držićevih tema u hrvatskoj umjetnosti.

Ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, kazao je kako se Ivana na neki način ‘uhvatila u koštac s Marinom’, iščitavši Leksikon Marina Držića tražeći pouku na svoj način.

– Zato je tu moje divljenje mladoj umjetnici, koja nije iz ovog grada, nego iz Zagreba, te se naš Držić prenio i u Zagreb, a nadam se i šire uoči velikog jubileja 2017., kada ćemo obilježiti 450 godina smrti Marina Držića. Ova izložba je sjajan uvod te i putokaz drugim mladim umjetnicima kojim putem krenuti – kazao je među ostalim Matić.

– Umjetnici poput Ivane Vulić dopuštaju sebi vrlo uspješno da ga prikažu na jedan svoj način i upravo tako otkrivanje Držića valorizira ga na onaj način na kojeg bi i on sam volio da ga se valorizira – kazao je Matić.

Kustos Doma Marin Ivanović istaknuo je kako je Držić opisivao stvari, ljude i situacije na način koji se dosad nije uspio nadmašiti, odnosno nikad nitko nije uspio kao Držić dočarati svijet oko sebe, potkrijepivši to ljudima ‘nazbilj i nahvao’, te situacijama Držićevog vremena ‘preslikanim’ u današnje vrijeme, dodavši također kako u umjetnosti nema načina kako prikazati osobinu.

– Najbliže što možemo jest simbolima doći do poruke, temeljnog značenja. Ivana Vulić doalzi do tih simbola, iščitava Držićeve jude nahvao i ljude nazbilj kao dva pola, sukusa svih njegovih poruka i karakternih osobina – kazoa je među ostalim Ivanović.

Simpatična autorica kratko se zahvalila svima na dolasku te pozvala u unutrašnjost Doma na razgledanje izložbe, a vrijedi istaknuti kako je ovu lijepu večer dodatno obogatio Sebastijan Vukasović otpjevavši ‘Život je lijep’ zajedno sa svim posjetiteljima izložbe.

Biografija:

Ivana Vulić rođena je 1978. godine, živi i radi u Zagrebu. Nakon završenog Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu (1997. – 2001. smjer industrijski dizajn), 2002. upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studira u klasi prof. emeritusa Đure Sedera. Usavršava se na Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu (VŠUP) 2005. u sklopu razmjene studenata istočnoeuropskih zemalja, u slikarskoj klasi prof. Stanislava Diviša. Na ALU u Zagrebu diplomirala je pod mentorstvom prof. Duje Jurića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2008., Hrvatskog društva filmskih djelatnika od 2012. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2013. Boravila je 2014. godine na dvomjesečnoj umjetničkoj razmjeni u Cité internationale des Arts u Parizu i na GLO`ART dvomjesečnoj rezidenciji u Belgiji blizu Maastrichta.

 

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist