Zanimljivosti

“Demokršćanstvo i integracijski procesi u suvremenoj Europi”

Europska unija

U subotu, 1. veljače u 9 sati u dvorani Ivana Pavla II. u organizaciji Caritasa Dubrovačke biskupije bit će otvoren popularnoznanstveni skup ‘Demokršćanstvo i integracijski procesi u suvremenoj Europi’.

Skup će otvoriti Pavo Kostopeč i Žarko Kovačić iz Kršćanskih društvenih krugova iz Zagreba te ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije mr. don Robert Ćibarić.

Na panelu ‘Razvitak demokršćanskih ideja – demokršćanstvo kao politički koncept’ govorit će mr. Ivo Lovrić sa Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, dok će dr. Goran Črpić sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu govoriti na panelu ‘Demokršćanstvo iz perspektive Socijalnog nauka Crkve’.

U drugom dijelu koji počinje u 11.15 sati na panelu ‘Hrvatsko stanje i izgledi s obzirom na demokršćanstvo’ predavanje će održati dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci dr. Predrag Šustar. Nakon toga slijedi okrugli stol ‘Demokršćanstvo u suvremenoj europskoj zbilji’.
– Popularnoznanstveni skup o demokršćanstvu želimo ciljano organizirati za vrijeme trajanja proslave Feste sv. Vlaha, koja je po svom značenju obilježavanja pučka, vjerska (kršćanska) i društvena, a prati je višestoljetna tradicija – kaže se u pozivu na skup.

– Cilj je skupa da na najbolji način pokaže kako su ukorijenjene sveze povijesnog europskog zajedništva s kršćanskom tradicijom i vrijednostima politički realizirane na demokršćanstvu, tj. demokršćanskim načelima i vrijednostima. Svi procesi europskih integracija od samih početaka pa do danas nezamislivi su bez demokršćanstva, demokršćanskih stranaka i njihovih vođa kao što su imena Konrada Adenauera, Alcidea De Gasperia i Roberta Schumana, te se smatraju očevima moderne Europe – ističe se u pozivu.

– Zato možemo slobodno reći da je sama ideja ujedinjene Europe demokršćanska i da je današnja Europska unija izvorno demokršćanski projekt, vođen od demokršćanskih stranaka vodećih europskih zemalja i njihovih državnika koji su i sami bili uvjereni katolici. Vrijeme ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju naroda pogodno je vrijeme za održavanje ovakvog skupa jer su u Vijeću Europe pretežito zastupljene pučko-demokršćanske stranke – kaže se u pozivu.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist