Županija

DELTA NERETVE Požari tršćaka i ove su zime izazvali velike materijalne štete

DELTA NERETVE Požari tršćaka i ove su zime izazvali velike materijalne štete

Nekontrolirani požari tršćaka i ove su zime zahvatili područje delte Neretve i izazvali velike materijalne štete.

Kako naglašavaju iz Dubrovačko-neretvanske županije, delta rijeke Neretve predstavlja najveće i najvrijednije ostatke rijetkih reliktnih sredozemnih močvara u Hrvatskoj sa očuvanim obalnim lagunama i jedna je od malobrojnih preostalih u Europi.

Stoga je javna ustanova organizirala žurni sastanak na temu Požari tršćaka u području delte rijeke Neretve, budući da požari tršćaka direktno utječu na smanjenje ukupne bioraznolikosti ovog područja od međunarodne važnosti za vrste i staništa, uzrokuju materijalne štete lokalnom stanovništvu te iziskuju velike napore gasiteljima.

Sastanak, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Grada Metkovića, Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Javne vatrogasne postrojbe Metković i Policijske postaje Metković, održan je u srijedu, 11. siječnja u Hotelu Narona u Metkoviću.

Sudionici su se složili o ozbiljnosti požara tršćaka te razmotrili primjere drugih močvarnih područja na kojima je isti problem uspješno riješen.

Zaključno, na sastanku su dogovorene smjernice koje će svi sudionici, u skladu sa svojim ingerencijama, aktivno provoditi, u cilju očuvanja staništa i vrsta te smanjenja broja požara u području delte rijeke Neretve.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist