Politika

DDS-ov Ivan Jelčić: Mladima treba omogućiti ostvarenje svojih želja

DDS-ov Ivan Jelčić: Mladima treba omogućiti ostvarenje svojih želja

Mr. sc. Ivan Jelčić javnosti je poznat kao predavač na odjelima za komunikologiju, elektrotehniku i računarstvo, pomorstvo i akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku, a u proteklih nekoliko godina angažiran je i u politici. U izborima 2017. kandidat je Dubrovačkog demokratskog sabora za mjesto župana Dubrovačko-neretvanske županije. O tome što nosi ova uloga, za što će se najviše zalagati, kao i koje su osnovne odrednice njegovog programa, otkrio nam je za ovaj broj DuLista.

Na lokalnim izborima 2017. izlazite kao kandidat za župana ispred Dubrovačkog Demokratskog Sabora. Koje su odrednice Vašeg programa?
Kroz slijedeće četiri godine namjeravamo raditi na poboljšanju kvalitete života svih građana, a također i na što većoj uspješnosti i boljoj konkurentnosti našeg gospodarstva. Identificirali smo niz problema i poteškoća koje su zajedničke za oba aspekta, a nimalo nije bilo komplicirano detektirati da su među problemima prometna infrastruktura i gospodarenje otpadom. Oba problema su toliko očigledna, i njihovo rješenje je nužno kako bismo uopće mogli razmišljati o budućim inicijativama.
Odmah po dolasku na čelo Županije će se početi aktivno i svakodnevno raditi na realizaciji centra za gospodarenje otpadom, a to znači da ćemo u tom trenutku kasniti barem pet godina u odnosu na naše potrebe. Uvjeti postoje, riječi na papiru postoje, no očigledno do sada nije postojala svijest o neophodnosti takvog projekta. Mi smo danas u situaciji da plaćamo drugima odvoz otpada preko cijele države, a sutra ćemo biti u situaciji i da ćemo plaćati kazne i penale za neadekvatno zbrinjavanje otpada, a već smo mogli na našem otpadu zarađivati novce, to jest našim građanima štedjeti novce pretvaranjem otpada u energiju. Ali ovaj korak mora biti tek prvi u cjelokupnoj strategiji gospodarenja okolišem, u kojem predviđam niz manjih, lokalnih centara slične namjene.
O prometnoj infrastrukturi je skoro suvišno trošiti riječi, ne treba biti kandidat za neku funkciju ili provesti analizu da se shvati da je stanje neodrživo. Svako spominjanje izgradnje ili rekonstrukcije pa makar i najkraće dionice ceste, a da ne govorimo o brzim cestama koje bi povezivale našu Županiju od Konavala preko Primorja, Pelješca i Neretve, sada već zvuči kao predizborno obećanje i ništa drugo, jer se isto obećava već desetljećima, samo izrežete iz prethodnih programa i prekopirate u novi. Mi ćemo odlučno i predano raditi na tome da u predizbornoj kampanji za 2021. godinu svi kandidati imaju znatno manje cesta koje će obećavati. Riješit ćemo projekte i imovinsko-pravne odnose, te sredstvima ponajviše iz europskih fondova pokrenuti rad na ovom problemu. Teško ćemo mi u roku četiri godine doći do idealne situacije, bilo bi nerealistično obećati rješenje svih problema, ali dobar dio će sigurno biti riješen.
Županija također ima veliku odgovornost prema građanima kroz djelomičnu kontrolu zdravstvenog i školskog sustava. Školstvo ćemo modernizirati ulaganjem u nove tehnologije, ulagat ćemo u informatizaciju i škola i pojedinaca, kako bi svi učenici, bez obzira na lokaciju i veličinu njihove sredine, imali jednak pristup znanju, informacijama i stručnjacima. Osim modernih tehnologija, učenicima moramo omogućiti i pristup sportskim aktivnostima,većina njih to obavlja u neadekvatnim i zastarjelim objektima, a najvećim propustom smatram nedostatak bazena. Ne samo učenicima, nego i svim građanima, moramo pružiti priliku da imaju mogućnost zaplivati i izvan tri-četiri ljetna mjeseca.
Ovo nisu svi problemi i sve programske odrednice kampanje, jer nažalost imamo i previše problema koji zahtijevaju realna i cjelovita rješenja. U razdoblju kampanje ćemo imati priliku iznijeti dodatne ideje koje namjeravamo provesti u djelo.

Javnosti ste poznati i kao predavač na Sveučilištu u Dubrovniku i u stalnom ste kontaktu s mladim ljudima. Što im možete ponuditi kroz Vaš program?
Mladima treba omogućiti da ostvare svoje želje, koje nisu nimalo različite od želja svih građana – kvalitetan i uspješan osobni život unutar kvalitetne i uspješne zajednice. Kroz komunikaciju sa studentima sam shvatio da im trebamo pružiti priliku da dostignu svoje potencijale i da se dokažu društvu. To znači da, osim školovanja i visokog obrazovanja, moramo nastaviti rad na približavanju mladih novih iskustvima kroz postojeće i nove programe u suradnji sa Europom i kroz dodatnu pomoć za mlade potencijalne poduzetnike. Neki mladi će ipak odlučiti otići u inozemstvo, a mi im moramo omogućiti da kao stručnjaci budu motivirani vratiti se i biti uspješni i kod kuće.

Stručnjak ste za ekonomiju. Što u tom smislu budući župan treba poduzeti da županija dostigne svoj puni ekonomski potencijal?
Župan i županija moraju biti oslonac gospodarstvu. Moraju biti čimbenik odlučnosti i stabilnosti. Puni ekonomski potencijal se može ostvariti samo što uspješnijom uporabom svih naših resursa, ljudskih i prirodnih. Županija može i mora što ozbiljnije i kvalitetnije pristupiti prostornom planiranju, omogućiti ozbiljnim poduzetnicima da uz što manje problema, imovinske, pravne ili financijske naravi svoj uspjeh pretvore u uspjeh cijele županije. Potrebno je revidirati cijeli niz prostornih cjelina koje stagniraju ili nikad nisu profunkcionirale (kao određeni turistički ili gospodarski projekti zbog kojih su se mijenjali prostorni planovi, a da bi nakon toga ostali samo mrtav crtež na papiru). Županija, na kraju, mora postati administrativni i stručni centar, sa pojedincima i službama spremnim da se uhvate i najsloženijih problema.

Kako gledate na kandidate za župana iz drugih stranaka i što bi bila, po Vama, osnovna dužnost budućeg župana DNŽ?
Konkurencija stvara kvalitetu, i priželjkujem što više kandidata kako bi ova Županija dobila što kvalitetniju upravu. Upravu koja će ovaj put svoja obećanja nastojati pretvoriti u djela. No, uvijek sam smatrao da kandidati velikih stranaka nisu najbolji izbor na lokalnoj razini, jer često moraju interese svoje lokalne zajednice podrediti nekoj višoj sili, pa tako često imamo slučajeve da se o našim potrebama odlučuje u Zagrebu, Splitu ili Vinkovcima. Osnovna dužnost svakog Župana je bezuvjetna predanost poboljšanju kvalitete života svih pojedinaca u svojoj županiji, a samim time će se to odraziti i na uspjeh cijele države. A za taj uspjeh je nekad potrebno i usprotiviti se idejama centralne vlasti, a to je iznimno teško ukoliko ste kandidat velike, nacionalne stranke.

Što Vas osobno motivira za aktivno bavljenje politikom?
Počeo sam se baviti politikom prije osam godina sa idejom da pomognem svojim sugrađanima koliko god mogu. Smatrao sam da se to najbolje može napraviti na lokalnoj razini uz potpunu otvorenost prema svima, uz spremnost za uporabu svojih stečenih znanja i vještina. No, u mom slučaju aktivno bavljenje politikom ne znači i isključivo bavljenje politikom. Osoba kojoj je politika prvi i jedini izbor nikad neće biti dovoljno neovisan i slobodan da donese ispravne odluke, to jest uvijek će biti spremniji praviti kompromise koji ponekad nisu u najboljem interesu društva. Upravo zato sam se i želio aktivnije angažirati, kako bismo uspjeli umanjiti utjecaj karijerne politike. Jednog dana ćemo možda u tome i uspjeti.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist