Grad

DAVOR ŠTERN Osjećam se krivim što sam prijatelje nagovarao na ulaganja u Dubrovnik

DAVOR ŠTERN Osjećam se krivim što sam prijatelje nagovarao na ulaganja u Dubrovnik

Davor Štern, Zagrepčanin s povremenom dubrovačkom adresom, iza kojeg je duga poslovna karijera s najvećim tragom u Rusiji, uvijek je medijima zanimljiv sugovornik.

Godinama radi kao savjetnik stranih ulagača, ima iskustvo ministra gospodarstva, uz sve to voli glazbu, ali i Grad, kojem uvijek rado dolazi u pohode. Iako u Dubrovniku ima kuću, ipak se smatra gostom, koji uviđa probleme grada pod Srđem iz jedne, možda nešto drukčije perspektive.

Izravna strana ulaganja u Republiku Hrvatsku za deset puta su manja nego godinu ranije, pala su s 1,42 milijarde na 128 milijuna eura. Savjetnik ste mnogim ulagačima u Hrvatskoj. Kako to komentirate?
To je rezultat nečinjenja prijašnje Vlade. Hrvatska nije raspoložena prema stranim ulaganjima, posebno onim izravnim, koja treba razlikovati od neizravnih. Kod neizravnih, ulagač u Hrvatsku ulazi s nešto kapitala pa uzme kredit kod domaćih banaka, čime im nagriza kreditni potencijal. Izravni strani ulagači donose svoj kapital izvana, iz svoje banke. U uvjetima normalnog tržišta, kad ulažu i domaći ljudi, onda uvijek dajem prednost izravnim ulaganjima. Kao problem istaknuo bih prvenstveno pravnu nesigurnost ulagača i birokratske zavrzlame koje se događaju.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da smo nesigurna i nepredvidljiva zemlja za ulaganja. Slažete se?
To je točno. Dat ću vam dubrovački primjer mog prijatelja Viktora Vekselberga u slučaju kupovine Hotela Belvedere. Prije dvije godine se javio na ponovljeni natječaj, kupio je hotel na javnoj dražbi, novac dvije godine stoji na računu suda, mali dioničari i ostali nisu primili nikakav novac i projekt stoji. To je priča koja će se odugovlačiti tko zna do kad, a sve je u rukama suda. Odnosno, nekakve sudske parnice s kojom Vekselberg nema nikakve veze. Nije on raspisao natječaj niti ga objavio. Agencija za promociju investicija ga je pozvala da uloži, a tadašnji veleposlanik u Moskvi Igor Pokaz ga je zvao da se javi na natječaj, koji bi inače drugi put propao. Sad investicija stoji, a Vekselberg je u Dubrovniku i ne zna što raditi s tim.

Pitao Vas je za savjet u tom slučaju?
Prijatelj sam mu i pomažem mu.

 

Što Štern preporuča stranim ulagačima, koliko je Hrvatska energetski ovisna država, kako riješiti problem u Ini, ali i kako mu je živjeti u povijesnoj jezgri i što bi trebalo poduzeti da se Dubrovčani vrate u Grad pročitajte u aktualnom tiskanom broju DuLista, koji je od protekle srijede u prodaji.

 

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist