Kultura

DANI MAĐARSKE KULTURE Otvorena izložba Jánosa Erdősa

DANI MAĐARSKE KULTURE Otvorena izložba Jánosa Erdősa

U sklopu prvih Dana mađarske kulture subotu navečer u atriju palači Sponza otvorena je izložba mađarskog slikara Jánosa Erdősa.

Pozdravnu riječ uputila je počasna konzulica Mađasrke u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija, dok je o Erdősevom umjetničkom opusu više kazao ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Dinko Šokčević.

János Erdős rođen je u Debrecenu 1938. godine i jedan je od najistaknutijih suvremenih mađarskih slikara. Živi u mjestu Zók pored Pečuha. Školovao se u Pečuhu, uz Budimpeštu najjačem likovnom centru Mađarske za koji se vezuju takva zvučna imena svjetske arhitekture ili slikarstva kao istaknuti član Bauhausa, Marcell Breuer, ili najveći majstor op arta, Victor Vasarely.

János Erdős je prvo završio graditeljsku školu, zatim svoju likovnu naobrazbu stekao u Pečuhu. Radio je desetljećima kao profesor u Likovnoj srednjoj školi u Pečuhu. Bavi se i grafikom. Imao je niz uspješnih izložbi u Mađarskoj i svijetu. Više puta je izlagao i u Hrvatskoj. Njegovo slikarstvo karakteriziraju stroga, arhitektonska struktura i izvornost likovnog svijeta narodne umjetnosti.

Inače, nakon otvaranja izložbe održana je Večer mađarske poezije, na kojoj su glumci mađarskog Narodnog kazališta u Pečuhu Slaven Vidaković i Barbara Vlasics čitali djela velikana mađarskog pjesništva druge polovice 20. stoljeća: Jánosa Pilinszkya i Györgya Petria u hrvatskome prijevodu Dinka Šokčevića.

János Pilinszky (Budimpešta, 1921. – Budimpešta, 1981.) je jedan od velikana mađarske književnosti, možda najbolji mađarski pjesnik druge polovice 20. stoljeća. Pilinszky je majstor refleksivne poezije izuzetno snažnog izraza, dubokih misli i jake simbolike.

György Petri (Budimpešta, 1943. – Budimpešta, 2000.) je istaknuti pjesnik druge polovice 20. stoljeća koji je uz njemu svojstven, istodobno lijep i sarkastičan lirski izraz snažno progovorio i kao kritičar mađarskog političkog i društvenog poretka i u doba socijalističke diktature, ali i u razdoblju tranzicije.

Podsjetimo, prvi Dani mađarske kulture u Dubrovniku u organizaciji Instituta Balassi– Mađarskog instituta u Zagrebu i počasnog konzulata Mađarske u Dubrovniku i Hrvatskog kazališta u Pečuhu otvoreni su sinoć uz glazbu iz mađarskih opereta u izvedbi Katalin Szász i Stipana Đurića.

Sutra, u nedjelju 26. travnja u 19 sati u Ljetnikovcu Bunić Kaboga održat će se Večer mađarske književnosti i gastronomije. Barbara Vlasics, Slaven Vidaković i Stipan Đurić čitat će Gastronovele Gyule Krúdya.

Gyula Krúdy (Nyíregyháza, 1878. – Budimpešta, 1933.) je jedan od najvećih autora mađarske proze svih vremena čija djela na žalost, uopće dosada nisu bila prevedena na hrvatski jezik. Krúdy je majstor stila, proustovski čarobnjak za stvaranje atmosfere proteklih vremena, čije je gotovo cjelokupno književno stvaralaštvo posvećeno lijepim ženama, dobrom jelu i još boljem piću.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist