Hrvatska

DANI HRVATSKOG TURIZMA Koliko je jak naš turistički brend?

DANI HRVATSKOG TURIZMA Koliko je jak naš turistički brend?

U sklopu prvog dana manifestacije ‘Dani hrvatskog turizma’ direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić predstavio je opsežnu analizu snage hrvatskog turističkog brenda, kao i predviđene aktivnosti Hrvatske turističke zajednice za 2017. godinu.

Tako je direktor Ivičić, u sklopu prezentacije ‘Nacionalni turistički brend – mjerenje učinkovitosti i smjernice za 2017.’, naglasio da je istraživanje o snazi brenda hrvatskog turizma iz 2013. godine pokazalo da je njegova snaga bila nedostatna, s iznimkom ograničenog broja tržišta.

Naime, od ukupnog potencijala od 258 milijuna osoba, njih čak 43 posto nije bilo svjesno hrvatske turističke ponude. Procjenjuje se da je hrvatsku turističku ponudu prepoznavalo oko 147 milijuna ljudi, ali njih čak 55 posto nije razumjelo ponudu i sam brend.

Kako je rekao direktor Ivičić, upravo je zbog toga Hrvatska turistička zajednica tijekom posljednje dvije godine krenula s primjenom novih brending i komunikacijskih strategija pritom uzimajući u obzir novi kozumerizam te novo gospodarsko, sociološko i kulturološko okruženje. Važnu ulogu u navedenim procesima ima i krovni komunikacijski koncept sa sloganom ‘Hrvatska, puna života’ koji se već godinu dana uspješno primjenjuje.

Glavni cilj navedenog koncepta je pozicioniranje Hrvatske kao jedne od vodećih turističkih odredišta s bogatom i raznovrsnom ponudom, odnosno kao cjelogodišnju destinaciju s jakim turističkim brendom. Da novi pristup promotivnim aktivnostima daje rezultate pokazuju i istraživanja iz 2016. godine prema kojima je, u odnosu na 2013. godinu, svjesnost o hrvatskom turističkom brendu porasla za 23 posto, dok je samo razumijevanje brenda poraslo za 16 posto.

-Tijekom 2016. godine postigli smo značajna povećanja svjesnosti brenda Hrvatske kao turističke destinacije. Samim time su istovremeno ojačale i sve druge sastavnice brenda pa čak i one dimenzije u kojima Hrvatska turistička zajednica nema direktnu mogućnost utjecaja. Upravo je to dobar znak uspješnog djelovanja ostalih turističkih dionika jer samo zajedničkim djelovanjem možemo mijenjati percepciju turista. Naime, Hrvatska je dominantno prepoznata kao ljetna destinacija u koju turisti dolaze s glavnim motivom sunca i mora. Upravo je navedeni motiv dolaska u 2013. godini bio ključan za gotovo 70 posto turista, a tijekom 2016. godine sunce i more je bilo glavni motiv dolaska za oko 63 posto turista. Navedeni pad ukazuje na činjenicu kako strani turisti hrvatske destinacije sve više prepoznaju i po ostalih turističkim proizvodima i to nas posebno veseli – zaključio je direktor Ivičić.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist