Hrvatska

Danci za ‘siću’ kupovali bebe u Jugoslaviji?

Danci za 'siću' kupovali bebe u Jugoslaviji?

Andres Olsen (42) sve donedavno smatrao se pravim Dancem, rođenim u toj skandinavskoj zemlji. No, majka mu je nedavno otkrila kako ga nije rodila ona već da su ga kao tromjesečnu bebu kupili za 20.000 maraka od Centra za socijalni rad u tadašnjoj Jugoslaviji, piše B92, a prenosi Jutarnji List.

Izbezumljeni Danac doputovao je u Srbiju gdje je saznao da njegovi biološki roditelji žive u Vojvodini, točnije u Slankamenu. Upoznao je prave roditelje, Dušana Milinkovića (88) i Sofiju Bošnjak (63), koji su mu rekli da se zove Srđan Milinković te da je po dolasku iz rodilišta, prije 42 godine, nasilno odveden iz kuće.

‘Sumnjam da je u to vrijeme bilo dosta prodaje djece, kao što je slučaj sa mojim bratom’, izjavila je Aleksandra Milinković (44), sestra Andersa Olsena (Srđana).

Tih godina, novine u Danskoj, u kojoj je za nekoliko godina bilo usvojeno 35 beba iz bivše države, pokušale su objasniti kako Jugoslavija, zbog ekonomskih teškoća, jedina u Europi dozvoljava ‘izvoz djece’.

‘U to doba, u zakonu o usvojenju nije bilo nikakve stavke o stranim državljanima’, prisjeća se Danica Petrović, umirovljena socijalna radnica iz Niša.

Strani državljani su 1967. godine samo na teritoriju tadašnje SR Srbije usvojili desetoro djece. Iduće godine već je zabilježeno 13 takvih slučajeva, a 1969. – 24. Narednih je godina taj broj rastao. Pitanje je koliko je takvih slučajeva bilo u drugim republikama bivše države, pa i u Hrvatskoj.

Početkom sedamdesetih, u Zenicu, Prištinu i Kulu stigla je ‘narudžba’ iz Danske i Švedske za čak 230 beba! Tada smo postali poznati izvoznici beba, za koje se svijet sve više zanimao.

Besramna trgovina ubrzo je zamrla iz jednostavnog razloga. Naime, stranci su, u međuvremenu, pronašli puno jednostavniji način da dođu do djece, a da i ne vide Jugoslaviju. Tada nije bila tajna da izvjestan broj radnica na privremenom radu u inozemstvu rađa vanbračnu djecu, a potom ih ‘poklanja’ pojedincima ili organizacijama i agencijama za posvojenje.

Prema službenim podacima, za samo šest mjeseci 1972. godine u Zapadnom Berlinu, usvojeno je čak 1.300 vanbračno rođenih beba u SR Njemačkoj, gdje su njihove majke, državljanke SFRJ, bile privremeno zaposlene.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist