Zanimljivosti

Danas misa za pokojne domobrane

Danas misa za pokojne domobrane

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik poziva sve članove i štovatelje domobrana i domobranstva na Svetu misu zadušnicu koja će se slaviti u crkvi svetog Vlaha danas u 17 sati.

– Uz brojne umrle članove u proteklom razdoblju, posebno ćemo se prisjetiti njenih najistaknutijih članova, predsjednika Županijskog vijeća Udruge Hrvatski domobran Luja Peševića, i nedavno preminulog predsjednika dubrovačkog ogranka Tihomila Vranješa – stoji u priopćenju Udruge.

– Ratni put dubrovačkih domobrana bio je uobičajen za brojne generacije dubrovačkih vojnih obveznika. Unatoč tome što su redovno služili vojsku u svojoj Domovini, u bivšem sustavu zbog toga su mnogi robovali i bivali ubijeni. Tek su stjecanjem neovisnosti Republike Hrvatske preživjeli domobrani dobili potpunu rehabilitaciju osnivanjem Hrvatskog domobranstva, čime se povijesni značaj hrvatskog vojnika – domobrana sačuvao od potpunog zaborava – ističe se u priopćenju Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik te dodaje kako je misa zadušnica zahvala svim domobranima od njenog prvog spomena imena do današnjih dana.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist