Grad

Danas je Svjetski dan beskućnika

Danas je Svjetski dan beskućnika

Povodom Svjetskog dana beskućnika, koji se obilježava 10. listopada, Hrvatska mreža za beskućnike organizira društveno korisnu akciju ‘Beskućnici svome grad’.

Akcija će početi u 10 sati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli i Karlovcu. Iako grad Dubrovnik u hotelu Vis 2 ima privremeno sklonište za beskućnike, kod nas se akcija neće provoditi jer nijedna udruga s područja Dubrovnika nije članica Hrvatske mreže za beskućnike.

Inače, u navedenim gradovima beskućnici će uređivati prostorije, bojati zidove, kositi te čistiti parkove i okoliš javnih ustanova. Također, održat će se i akcija Otvorenih vrata prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike.

Time se želi senzibilizirati javnost, ukazati na problem beskućništva, ali i na pokušaje uključivanja beskućnika u društveni život. Posebno se želi upozoriti kako sudjelovanjem u nizu društveno korisnih akcija u svojim gradovima beskućnici predstavljaju izuzetan resurs.

– Potrebno je povećati zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u izuzetno podređenom položaju na trţištu rada – ističu iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Ističu kako u gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim i derutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode.

– Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana! Unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnike – upozoravaju iz Hrvatske mreže za beskućnike.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist