Hrvatska

DAN PONOSA Svečanim mimohodom proslavljena 20. obljetnica Oluje

DAN PONOSA Svečanim mimohodom proslavljena 20. obljetnica Oluje

Svečanim mimohodom u Zagrebu u utorak popodne obilježena je 20. obljetnica vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Oluja.

Vukovarskom, Savskom, dijelom Slavonske i Držićeve avenije, u mimohodu je prošlo više od 3.000 sudionika, 300-tinjak vozila, a sve njih nadlijetalo je 30-ak zrakoplova. I hrvatski vojnici od Kosova do Afganistana i od Somalije do Mediterana, također su na svoj način proslavili Oluju.

Zbog velikog zanimanja, u mimohodu je sudjelovalo pet puta više branitelja nego što je bilo predviđeno: više od četiri stotine veterana iz Domovinskog rata, veterani MUP-a, branitelji iz Vojne policije, pa i hrvatski ratni vojni invalidi usprkos bojkotu središnjice.

Program mimohoda u Zagrebu počeo je u 18 sati u ulici grada Vukovara, gdje je bila postavljena pozornica. Na zapovijed predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za početak svečanog mimohoda, topovi Hrvatske kopnene vojske s tri počasna plotuna označili su početak vojnog dijela mimohoda.

Tri borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane potom su preletjela Vukovarsku ulicu, nakon čega je uslijedio mimohod pješačkih postrojbi.

U pješačkom dijelu sudjelovali su pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, hrvatski branitelji i povijesne postrojbe te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta ‘Petar Zrinski’.

Za vrijeme prolaska hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 milimetara ispalio je dvadeset počasnih plotuna, koji simboliziraju dvadeset godina od ‘Oluje’.

Velik pljesak okupljenih građana dobili su pripadnici legendarnih gardijskih brigada, koje su bile okosnica hrvatske pobjede u Domovinskom ratu, mnoge od njih i u oslobađanju dubrovačkog područja i juga Hrvatske.

Istovremeno, za vrijeme trajanja zagrebačkog mimohoda u Bračkom kanalu u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice (HRM) isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.

Na mimohodu su sudjelovala 42 strana izaslanstva, a sve je pratio i kulturno-umjetnički program. Najdojmljivija je bila izvedba hrvatske himne ‘Lijepa naša’, koju je otpjevala mlada Riječanka Mia Negovetić i Klapa Sveti Juraj HRM-a.

Foto: JustZagreb/Jakov Novak/Facebook/Pero G.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist