Kultura

DAN OPĆINE RAVNO Predstavljena knjiga ‘O rodu jezikom i poneka fraška’

DAN OPĆINE RAVNO Predstavljena knjiga 'O rodu jezikom i poneka fraška'

Završna večer obilježavanja Dana općine Ravno, na blagdan Male Gospe 8. rujna, ove subote u dvorani Lovačkog doma predstavljena je nova knjiga poznatog hrvatskog onomastika i lingvista dr Domagoja Vidovića, ‘O rodu jezikom i poneka fraška’, u kojoj je prikupio svoje kolumne objavljivane nekoliko godina u tjedniku za kulturu ‘Hrvatsko slovo’.

Domagoj Vidović, uz akademsku titulu doktora, rođen je 1979. u Metkoviću, gdje završava osnovnu i srednju školu, dio školovanja, ali i djetinjstva proveo je u Pučišću na Braču, otkuda mu je majka, što je ‘vidljivo’ iz mnogih njegovih tekstova.

Zaposlenik je Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu i voditelj njihove ispostave u Metkoviću, po mnogima je ponajbolji hrvatski poznavatelj onomastike i vrhunski lingvist ‘mlađe generacije’, autor je mnogih stručnih tekstova, dobitnik mnogih priznanja, nagrada i pohvala, između ostalih i godišnje nagrade Hrvatskog sabora 2014., znalac je za mnoge jezike i pisma, prevodi i sa esperanta, član je Odbora za imenovanje ulica i trgova Grada Zagreba, te je još uvijek aktivni igrač Košarkaškog kluba ‘Metković’, na što je posebno ponosan.

O njegovoj novoj knjizi, trećoj autorskoj u nizu, nakon dvije u kojima se bavio ponajviše svojom znanstvenom disciplinom onomastikom, te prvoj koju možemo na neki način stilom pisanja uvrstiti u novinarsko – književno – lingvističku tematiku, ove subote u Ravnom okupljenima su govorili Marija Vučković, pomoćnica ministra za regionalnu razvoj u ‘tehničkoj’ Vladi RH i donedavno dubrovačko – neretvanska dožupanica, te autorova dugogodišnja prijateljica koja redovno sudjeluje na predstavljanju Vidovićevih knjiga, zatim dr. Marinko Marić i Boris Njavro, dugogodišnji autorovi suradnici i također već redovni sudionici predstavljanja njegovih knjiga. Uz njih, ovu večer su ‘uljepšale’ svojom prelijepom pjesmom Helena i Magdalena.

Marija Vučković je naglasila važnost Vidovićeve brige i želje za očuvanjem hrvatske jezične, samim tim i kulturne baštine, upoznavši okupljene i tko je sam autor, govoreći o njegovom životu i do sada objavljenim radovima i knjigama. Marinko Marić naveo je primjere i način Vidovićevih istraživanja, u kojima on obilazi teren, svaki pedalj i skriveni zaboravljeni dio ovog najjužnijeg hrvatskog kraja, od Južne Hercegovine, oko Neretve do Dubrovačkog karaj, često i u zajedničkoj suradnji, a posebno sa svojim dugogodišnjim suradnikom Stanislavom Vukorepom, te činjenicu kako je Vidović u svim tim svojim istraživanjima i zapisima zapravo spasio ‘ono pomalo zaboravljeno’.

Boris Njavro je svoje predstavljanje više posvetio Vidovićevim kolumnama u ovoj, novoj knjizi, ponovivši kako ih zovu ‘kolumne smješnice’, jer su ‘kao sendvič, uvod neočekivan, veseo i smiješan, kao uvod u središnji dio kolumne kojim vas već zaokupi i lagano i znatiželjno uvede u kolumnu, u onaj ‘ozbiljniji’, u kojem je autor bavi temom koja ga ‘muči’, razjasni nam o čemu se radi, da svoj stav, najčešće točan i vrlo hrabar, te završni dio ovog tekstualnog sendviča, opet veseo, uz neku životnu anegdotu, punu običnih likova s nadimcima njegove svakodnevnice.

Za kraj ove večeri naglašeno je i kako ‘nema sela ovog našeg kraja u kojem nije bio, nema babe s kojom nije razgovarao, ni ovce ni krave kojoj ne zna ime, svaki drum, put, sokak, kozji, vučji, francuski… Domagoj zna, a sve kako bi spasio ono što se od zaborava još spasiti može!’

Uz najavu za kraj ove lijepe večeri kako bi se predstavljanje Vidovićeve knjige vrlo skoro trebalo dogoditi i u Dubrovniku.

Svakako treba naglasiti i kako je domaćin pun iskrenog gostoprimstva i ove večeri okupljenima i predstavljačima Vidovićeve knjige, bio načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, ujedno i pokrovitelj i ‘glavni krivac’ za sva zanimljiva događanja koja su se zbila u danima obilježavanja blagdana Male Gospe i dana Općine u Ravnom ovih dana, ponudivši i ovom zgodom obilazak sudionicima prelijepe pećine Vjetrenica, gdje će vas dočekati i provesti vas ovom prirodnom atrakcijom grupa sjajnih mladih vodiča, te zajedničkim druženjem u restoranu ‘Stanica’, u zgradi nekadašnje željezničke stanice u Ravnom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist