Grad

DAD: Potpuno je nejasno po čijem projektu investitor radi u Uvali Lapad!

DAD: Potpuno je nejasno po čijem projektu investitor radi u Uvali Lapad!

Nakon što se u Uvali Sumartin zbog rušenja objekata Vedrana Kraljevića i sječe vipe od 70 stabala na noge digla cijela dubrovačka javnost, o svemu se konačno očitovalo i Društvo arhitekata Dubrovnik koje je zaključilo kako je ‘upitno hoće li se kupališni kompleks izgraditi i urediti onako kako je predviđeno idejnim i glavnim projektom’.

– Analizom je utvrđeno kako glavni projekt tvrtke Entasis d.o.o. koji je izradio Roman Duić po kojem je ishođena građevinska dozvola u svim bitnim elementima poštuje idejni projekt po kojem je ranije ishođena lokacijska dozvola, uz dva opravdana odstupanja. Prvo odstupanje u odnosu na idejni projekt odnosi se na zadržavanje i uređenje postojećeg parkirališnog prostora uz podzid maslinika na cesti. Pritom nije bila riječ o projektantskoj samovolji, već je to isključivo bio uvjet gradskog odjela za promet ugrađen u tekst lokacijske dozvole, koji je posljedično postao uvjet za izdavanje građevinske dozvole. Druga promjena odnosi se na izostavljanje idejnim projektom predviđenih dolaca u masliniku. Ta je izmjena posljedica sveobuhvatne projektantske studije koja ne samo da se opire formalizmu, već na određeni način unaprjeđuje prethodno rješenje, koje je grupa autora – što je također u međuvremenu utvrđeno – izradila na geodetskim podlogama kojima nije precizno utvrđeno stvarno stanje na terenu – navodi DAD u svom priopćenju.

– Zbog svega bi toga u slučaju izvedbe spomenutih dolaca nužno bilo provesti dodatnu sječu postojećeg biljnog fonda, a što je ovim odstupanjem od idejnog projekta izbjegnuto. S druge strane, s formalnog gledišta na ovu problematiku, taj segment rješenja iz idejnog projekta je u budućnosti ipak moguće izvesti i bez građevinske dozvole i to sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja svojim očitovanjem potvrđuje zaključke DAD-a i istovjetnost glavnog projekta, lokacijske dozvole i idejnog projekta, te odbacuje sve pritužbene navode koji su ukazivali na drastične promjene u projektu i nesukladnost glavnog projekta s prethodnim fazama natječajnog procesa, idejnog projekta i lokacijske dozvole tvrdi se priopćenju Društva arhitekata Dubrovnik.

Iz DAD-a kažu kako je važno naglasiti kako je suradnja između investitora i tvrtke Entasis d.o.o. zaključena je izradom glavnog projekta, a daljnju razradu kroz izvedbeni projekt preuzeo je drugi projektant; te kako je uvidom u stanje na terenu utvrđeno kako su protivno glavnom projektu uklonjena 3 ili 4 primjerka visokih i vrijednih borova u središnjoj zoni što je i pokrenulo postojeću javnu polemiku.

Nadalje, napominju kako su vizualizacije prezentirane u medijskom prostoru izrađene po želji investitora od strane treće osobe i nisu sukladne idejnom i glavnom projektu. Ostaje nepoznato po čijem projektu investitor vrši radove i stručno-tehnički nadzor, a sve te okolnosti s pravom bude sumnju hoće li se kupališni kompleks izgraditi i urediti onako kako je predviđeno idejnim i glavnim projektom.

Upozorili su kako je prije uklanjanja stabala trebalo razmotriti mogućnost presađivanja, te kako se svo uklonjeno zelenilo mora zamijeniti novom sadnjom.

‘Ponovna sadnja visokih stabala na mjestu stabala posječenih mimo građevinske dozvole treba biti uvjet za izdavanje uporabne dozvole, odnosno u tehničkoj komisiji treba sudjelovati ovlašteni krajobrazni arhitekt koji bi inzistirao na doslovnom provođenju odobrenoga krajobraznog projekta arhitekta Roberta Duića’, napominju iz DAD-a.

‘ Kada je riječ o autorskim pravima, DAD je utvrdio kako su dosadašnji navodi koji su se provlačili kroz medijski prostor bili izvučeni iz konteksta, budući da su autori idejnog projekta u nekoliko navrata jasno naglasili kako nisu izvršili uvid u glavni projekt, već su svoje mišljenje temeljili isključivo na uvidu u ranije spomenute vizualizacije. Drugo, prema Kodeksu strukovne etike Hrvatske komore arhitekata postoji obveza traženja suglasnosti za svaku promjenu projekta od projektanta idejnog projekta, odnosno postoji obveza da ga se obavijesti o svakoj promjeni u tijeku gradnje. Stari Zakon o prostornom uređenju i gradnji propisivao je obvezu u navedenom pravcu, dok trenutno važeći Zakon o gradnji navedenu obvezu više ne propisuje. Stoga je već ranije pokrenuta incijativa Hrvatske komore arhitekata – Područnog odbora Dubrovnik, a koju je podržao i DAD, o vraćanju obveze investitora ili njegovog sljednika o dobivanju suglasnosti autora-arhitekta, tj. davanja mišljenja o usklađenosti u slučaju kad razradu idejnog ili glavnog projekta nastavlja drugi projektant. Cilj je da se navedeno ugradi u najavljene dopune Zakona o gradnji’, poručili su iz DAD-a te zaključili kako će i dalje pratiti situaicju na ovom projektu i ukazivati na moguće nepravilnosti.

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist