Kultura

CVIJET KAO INSPIRACIJA U Sponzi otvorena izložba ‘Snoviđenja’ Mirsade Baljić

CVIJET KAO INSPIRACIJA U Sponzi otvorena izložba 'Snoviđenja' Mirsade Baljić

‘Snoviđenja’ ili ‘Illusions’, izložba priznate bosanskohercegovačke likovne umjetnice Mirsade Baljić, otvorena je u ponedjeljak navečer u Palači Sponza.

Izložbu su otvorile Lucija Orešić, povijesničarka umjetnosti, te voditeljica i novinarka Nila Miličić Vukosavić, a posjetiteljima se riječima zahvale obratila i sama autorica.

-Njezin motiv je cvijet, a tehnika akvarel. Cvijeće kao motiv nalazimo od samog početka civilizacije. U našoj kulturi, prate nas buketi cvijeća od rođenja do vijenca za vječni ispraćaj. Cvijeće kroz povijest ima svoj govor, a svaki cvijet je svoj simbol, tako da se njime može prenijeti najsadržajnije pismo i govor, to je posrednik između prirode i čovjeka – kazala je uvodno Orešić,te dodala i to kako je izložba Mirsade Baljić prikaz autoričine posebne komunikacije s cvijećem.

Taj jezik je jedan i jedinstven, autorski jezik iskusnog umjetnika koji prenosi s lakoćom i iskustvom nešto emotivno. Njena priča je posebna. Koristi akvarel, naoko jednostavnu tehniku, međutim ona ima svoje zahtjeve, i akvarelom koordinirati, ukrotiti ga, može samo istinski umjetnik – dodala je Orešić.

U eteričnosti akvarela nastaje čudesni svijet kolorita, simfonija koja u sebi sadrži nježne, ali i dramatične akcente i boje. Vidi se to u umjetnici koja živi umjetnost, u svakom svom trenutku, a dio tog trenutka možemo vidjeti na izložbi u Sponzi – kazala je Orešić, dodavši i to kako je autorica također i organizatorica iznimnog broja izložbi, predstavljanja, likovnih kolonija…

– Ona svaki dio svog života dodjeljuje umjetnosti, a Sponza i Mirsada se vole. Pozivam vas da uronite u tu ljubav, u njezin svijet – zaključila je uvod Orešić, dok je Miličić Vukosavić istaknula kako je ovo autoričin drugi susret s Dubrovnikom i to u istom prostoru, ali u rasponu od 28 godina.

– Sve ono što se nalazi na zidovima Palače Sponza nastalo je u zadnjih pet godina. Trebalo mi je dugo vremena dok nisam ponovo došla u Sponzu, a davno sam ovdje pokucala i donijela svoje slike na natječaj koji je tada bio u tijeku – kazala je autorica zahvalivši se svima, a posebno svojoj sestri, poznatoj dubrovačkoj dizajnerici Džemili Dilberović, koja je organizatorica i idejni tvorac ove izložbe.

O AUTORICI:

Mirsana Bljić rođena je u Čapljini 15. veljače 1961., a Višići su dom njenog odrastanja, prostor prvih spoznaja i interesa za slikarstvo. Poslije završene Gimnazije definitivno ulazi u svijet umjetnosti. Prvu izložbu je imala u Čapljini 1985. godine, Što je i početak njenog dugogodišnjeg aktivnog umjetničkog stvaralaštva. U Neumu i Sarajevu otvorila je i uspješno vodila jedan period ‘Angkor Vat’ i ‘Baljić’ galerije. Tijekom cijelog ratnog razdoblja u Sarajevu, rukovoditeljica je u umjetničkoj četi i organizator više izložbi i umjetničkih projekata. Ima priznat status istaknutog samostalnog umjetnika od strane Federalnog i Kantonalnog ministarstva kulture. Član je Udruženja umjetnika Bosne i Hercegovine(ULUBIH). Akvarel je njena dominantna slikarska tehnika. Živi i radi u Sarajevu, te je voditeljica Galerije Preporod – Multimedijalnog Edukativnog Centra.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist