Aktualno

‘Čuvari sjećanja’ i fotomonografija ‘Nepokoreni Dubrovnik’ predstavljeni na Srđu

'Čuvari sjećanja' i fotomonografija 'Nepokoreni Dubrovnik' predstavljeni na Srđu

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik već tradicionalno u prostorima tvrđave Imperijal na Srđu priredio je program za branitelje i građane, kako bi im čestitali ovogodišnji Dan dubrovačkih branitelja.

Program je započeo prikazom rada Muzeja u prvoj godini samostalnog djelovanja, pri čemu se v.d ravnateljice Varina Jurica Turk posebno zahvalila donatorima i suradnicima ove ustanove upoznavši sve nazočne s realiziranim programima i postignućima Muzeja.

Na prigodnoj izložbi ‘Čuvari sjećanja’ predstavljen je mali dio do danas darovanih predmeta, a koji se zbog uvjeta koji vladaju u tvrđavi Imperijal nisu izlagali. Posebna zahvala upućena je svim donatorim u suradnicima koji su djelatnicima Muzeja pomogli u radu. Ujedno su predstavljeni i radovi Dimitrija Popovića te oslikane ratne fotografije Mira Kernera, koje namjerava pokloniti Muzeju za budući stalni postav.

Također, predstavljena je stručna suradnja s Hrvatskim povijesnim muzejom na primjerima realiziranih gostujućih izložbi koje se tematski odnose na Domovinski rat i prezentiraju obrađenu izvornu prikupljenu građu iz zbirki muzeja. Naime, izložba HPM ‘Lica rata’ gostovala je u tvrđavi Imperijal, a izložba MDRD ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ u Hrvatskom povijesnom muzeju od 30. ožujka do 30. listopada 2017. godine.

Drugi dio programa odnosio se na predstavljanje foto monografije ratnog fotografa Zlatka Kalle ‘Nepokoreni Dubrovnik’ u izdanju Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koja obuhvaća njegove fotografije nastale 1991.-1992. na dubrovačkom području. Monografiju su predstavili dr.sci. Ante Nazor, ravnatelj HMDCDR, Mišo Đuraš, viši kustos MDRD i Zlatko Kalle, autor fotografija. Promocija je popraćena i prezentacijom dijela odabranih snimaka.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist