Zanimljivosti

Curićevo maslinovo ulje najbolje

Curićevo maslinovo ulje najbolje

 Apsolutni pobjednik, šampion ovogodišnje manifestacije "Maslinova ulja hrvatskoga juga" je maslinar Ivo Curić iz Orašca za ulje sorte oblica.

Jednako tako, na temelju senzorskog ocjenjivanja 51 uzorka ulja pristiglog iz naše županije, panel grupa odredila je najbolje, kojima je priznanja uručio župan Nikola Dobroslavić. Tako je prvo mjesto osvojilo miješano ulje Žarka Baja iz Vrbice, drugo mjesto miješano ulje Mata Radovića iz Konavala, a treće mjesto ulje sorte oblica Vlaha Štake također iz Konavala.

A spomenuta manifestacija održana je proteklog vikenda. Tom je prilikom župan Nikola Dobroslavić istaknuo kako Dubrovačko-neretvanska županija snažno podržava osnivanje županijskih krovnih udruga, pa tako i Županijske krovne udruge maslinara i uljara, koja je svojim dosadašnjim radom pokazala iznimnu uspješnost i organiziranost. "Osnivanja ove udruge ima za cilj olakšati dobivanje poticaja te brendiranje ulja naše županije. Nadam se kako će ova manifestacija bit pokretačka snaga razvoja maslinarstva na jugu Hrvatske.- zaključio je župan Dobroslavić.

Ovogodišnja manifestacija obuhvatila je i obilazak maslinika na predjelu Mrčevica između Orašca i Gromače te stručna predavanja dr.sc. Frana Strikića iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te agronoma Antuna Kotlara i Marija Cara iz Hrvatske poljoprivredne komore. Stručni dio programa završen je s vođenom degustacijom maslinova ulja od strane Sandre Petričević, dipl. ing. kem., s međunarodnom licencom za kušanje maslinovih ulja.

Organizator manifestacije bila je Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko – neretvanske županije uz pomoć suorganizatora Dubrovačke udruge maslinara, ujedno domaćina ove manifestacije. Cjelokupnom programu manifestacije nazočio je i v.d. pročelnik za ruralni razvoj i poljoprivredu Ivica Prović.
 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist