Vaše vijesti

ČUDO SAČUVALO EKSPONATE Ljekarna Male braće pogođena granatom na sv. Nikolu

ČUDO SAČUVALO EKSPONATE Ljekarna Male braće pogođena granatom na sv. Nikolu

Od 51 granate, koliko ih je u Domovinskom ratu pogodilo kompleks samostana Male braće, jedna je 6. prosinca 1991. pogodila muzej.

To je prostorija u kojoj je ljekarna Male braće bila smještena nekoliko stoljeća, a u kojoj se od 1955. nalazi muzejska zbirka s eksponatima stare ljekarne. Riječ je o granati velike razorne moći, o protutenkovskoj granati, koja je ispaljena sa Zvekovice. Očito se ovdje radilo o točno odabranom cilju, jer je granata morala proći čitavom ulicom Prijeko, ulicom koja se proteže paralelno sa Stradunom i otprilike isto toliko dugačkom (oko 300 metara).
Granata je probila istočni zid muzejskog prostora i završila unutar te prostorije na zapadnom zidu. I kut pod kojim je zid probijen potvrđuje tezu o namjernom pogotku, jer pogodak u to mjesto i pod tim kutom ne bi bio moguć da granata nije išla kroz ulicu.

Nedjelo je to srpsko-crnogorskih napadača, iako je samostan služio Međunarodnom crvenom križu kao štab, i kao takav, po članku 38 Ženevske konvencije, bio označen s vrlo vidljivim zaštitnim znakom. Kao konkretni dokument tog kulturocidnog čina sačuvana je rupa u istočnom zidu muzeja, kao i tragovi tog udara unutar muzejskog prostora.
Eksponati stare ljekarne ostali su tada začudo neoštećeni, tako da će franjevačka ljekarna s mnogim originalnim eksponatima 2017. slaviti 700. obljetnicu postojanja.

Manje je poznato da je podrumski prostor pored muzeja, koji je od muzeja odvojen improviziranim i zamaskiranim vratima, služio tada kao sklonište, i da su se u trenutku napada, na blagdan sv. Nikole, u njemu nalazili članovi samostana i promatrači Međunarodnog crvenog križa s pratiteljima. Kod udara granate otvorila su se improvizirana vrata i dvadesetak ljudi u toj prostoriji našlo se u dimu i prašini. Ostali su ipak neozlijeđeni. Sv. Nikola, zaštito je ove ljude. Neki drugi po gradu Dubrovniku nisu bili te sreće.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist