Hrvatska

CROZILLA „U Dubrovniku u ponudi nijedan kvadrat kuće ispod 2000 eura“

Grad iz zraka

Hrvatski internetski portal za nekretnine Crozilla.com istražio je vrijednost, odnosno cijenu kvadratnog metra kuće i stana na području Hrvatske tijekom mjeseca rujna.

Rujanske cijene kuća na mnogim su područjima zabilježile nešto više vrijednosti no mjesec ranije, dok su u prosjeku bile za 1,7 posto niže od cijena stanova.

Većina je gradova tijekom rujna imala raspon traženih cijena od nekoliko stotina pa čak do nekoliko tisuća eura po metru kvadratnom, no bilo je i iznimaka, poput primjerice Siska i Osijeka u kojem su rijetke kuće imale cijenu višu od 1000 eura po kvadratu, ili pak Dubrovnik u kojem se na portalu Crozilla.com tijekom rujna nije našao oglas za kuću s cijenom „kvadrata“ nižom od 2000 eura.

Nisu rijetkost niti gradovi u kojima je prosječna tražena cijena kuća sazdana tek od tri znamenke: u Bjelovaru je cijena metra kvadratnog tijekom rujna iznosila 637 eura, u Sisku 621 euro, a u Varaždinu 994 eura.

Na mjesečnoj razini Split bilježi najveći mjesečni pad cijena kuća, 2 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2300 eura. U Puli je cijena na mjesečnoj razini pala za 1 posto, pa se prosječna tražena cijena kuće s uključenom okućnicom spustila na 1364 eura po metru kvadratnom.

Zagrebačkim je kućama cijena tijekom rujna na mjesečnoj razini porasla za 2,7 posto, pa je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 1178 eura. Mjesečni porast cijena od 0,4 posto zabilježen je u Rijeci gdje se za metar kvadratni kuće u prosjeku tražilo 1197 eura.

Šibenskim je kućama cijena, s uključenom cijenom okućnice, iznosila 1242 eura po metru kvadratnom, što je 0,8 posto više no mjesec ranije.

Najveći mjesečni porast od gotovo 12 posto bilježi Zadar u kojem su cijene tijekom rujna porasle na 1763 eura po ‘kvadratu’.

Na manje ili rijetko naseljenim otocima potražnja je najveća za starim kamenim kućama, no prodaja tamošnjih nekretnina ne odvija se baš glatko.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist