Hrvatska

CRO DEMOSKOP Rast HDZ-a, pad SDP-a, Plenković najpozitivniji

CRO DEMOSKOP Rast HDZ-a, pad SDP-a, Plenković najpozitivniji

Najveću potporu građana i dalje ima Hrvatska demokratska zajednica i to uz rast preferencija za 1,5 posto.

Pokazali su to rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama građana za mjesec veljaču.

Na drugom mjestu je SDP kojem potpora i dalje pada, baš kao i MOST-u na trećem mjestu. Rast popularnosti bilježe Živi zid, HNS te HSS.

Da su parlamentarni izbori održani početkom veljače HDZ bi slavio, jer na ljestvici preferencija političkih stranaka drži vrh s 34 posto, što je 1,5 posto više nego u siječnju. Drugi je SDP s 22,3 posto, što je 2,3 posto manje nego prije mjesec dana. Treći MOST ima 7,2 posto potpore (u siječnju 8,8 posto). Četvrti Živi zid ima 5,8 posto i bilježi rast od 1,1 posto u odnosu na siječanj, baš kao i peti HNS (3,9 posto) te šesti HSS (2,3 posto).

Na ljestvici pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vrh drži hrvatski premijer Andrej Plenković s 24 posto, što je 0,1 posto više nego u siječnju.Na drugom mjesto je ‘Nitko’, tj. nijedan političar, s 13,6 posto, na trećem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 11,9 posto (pad za 1,1 posto), a na četvrtom HNS-ova saborska zastupnica i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš sa 6,9 posto (0,1 posto manje nego u siječnju). Predsjednik SDP-a Davor Bernardić drži peto mjesto s 6 posto (pad od 1,3 posto u odnosu na prošli mjesec).

Kad je riječ o negativnom doživljaju hrvatskih političara vrh ljestvice drže dva bivša. Zoran Milanović ima 13,5 posto (0,1 posto više nego mjesec ranije), a Tomislav Karamarko 12,6 posto (pad u odnosu na siječanj kad je imao 17,2 posto). Treći je Ivan Pernar s 11,7 posto, čak 8,5 posto više nego u siječnju.

Smjer kretanja zemlje podupire 31,5 posto anketiranih (3,7 posto više nego u siječnju), s tim da 55,2 posto ispitanih smatra kako država ide u pogrešnom smjeru (4,9 posto više nego mjesec ranije).

Pala je i razina potpore radu Vladi RH sa siječanjskih 56,8 posto na 49,4 posto u veljači, a Plenkovićeva Vlada dobila je školsku ocjenu 2,61 (u siječnju 2,60). Predsjednica je za svoj rad dobila 3,13 (3,15 u siječnju), a Hrvatski sabor 2,34 (u siječnju 2,35).

Tri najvažnije teme u siječnju bile su otkup udjela u INA-i kroz privatizaciju 25 posto HEP-a, odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa te četvrto mjesto rukometaša na Svjetskom prvenstvu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist