Zanimljivosti

CREATIVECROATIA FESTIVAL Dubrovnik u Londonu!

CREATIVECROATIA FESTIVAL Dubrovnik u Londonu!

U Londonu je prošli tjedan svečano otvoren festival CreativeCroatia, koji će do 17. lipnja nizom kulturnih događaja na nekoliko londonskih lokacija predstaviti suvremenu hrvatsku književnost, vizualnu, kazališnu i glazbenu umjetnost, te arhitekturu i film.

Festival je organiziralo hrvatsko veleposlanstvo u Londonu u suradnji s Britansko-hrvatskim društvom (BCS), a otvorio ga je u sklopu programa hrvatskog predstavljanja na Sajmu knjiga u Londonu veleposlanik Ivan Grdešić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Londonu, u suradnji s Turističkom Zajednicom Grada Dubrovnika, Dubrovačkim ljetnim igrama i Honey-tongued Theatre Productions, 22. travnja u St James Theatreu organizira predstavljanje projekta „Dubrovnik – City of Festivals“.  Na navedenom predstavljanju veleposlanik dr. sc. Ivan Grdešić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić će, uz predstavnike Dubrovačkih ljetnih igara i Midsummer Scene festivala, prezentirati programe obaju festivala, kao i sve ostale festivale koji će se ove godine održati u Dubrovniku, te turistički potencijal Dubrovnika.

Cilj je ove prezentacije predstaviti Dubrovnik kao grad kulture i festivala. I ove će godine, 10. srpnja, intoniranjem veličanstvene Himne slobodi i podizanjem zastave Libertas započeti Dubrovačke ljetne igre. Po 66. put Dubrovnik će postati otvorena scena; na više od 15 gradskih lokacija, kao što su tvrđave, trgovi, otoci, palače, parkovi i sl.,  do 25. kolovoza svoj će umjetnički rad na području glazbe, drame, filma i folklora predstaviti više od 2000 umjetnika u preko 70 izvedbi. BBC Music Magazine proglasio je Dubrovačke ljetne igre jednim od najvažnijih izvoznih proizvoda Hrvatske koji će, nesumnjivo, i ove godine privući veliki broj britanskih turista, zaljubljenika u umjetnost.

Uz Dubrovačke ljetne igre, u Londonu će se predstaviti i program Midsummer Scene festivala, koji će se od 20. lipnja do 4. srpnja po drugi put održati u Dubrovniku kao rezultat ostvarene hrvatsko-britanske suradnje. Naime, u Londonu su u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske održane audicije za uloge u predstavi „Na tri kralja ili kako hoćete“, Shakespearevo djelo koje će se na engleskom jeziku igrati na ovogodišnjem Midsummer Scene festivalu. Na audiciji, koju su vodili redateljica Helen Tennison i producent Filip Krenus, koji je u Londonu ostvario zavidnu kazališnu karijeru, odabrani su talentirani, uglavnom britanski kazališni glumci, koji će u dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac ovo ljeto kazališnoj publici predstaviti ovo poznato Shakespeareovo djelo.

Uz kulturnu ponudu Dubrovnika, Romana Vlašić će posjetiteljima predstaviti i ostale turističke potencijale Dubrovnika koji iz godine u godinu bilježi sve veći priliv britanskih turista i posjetitelja. Od početka 2015.godine zabilježeno je 3 949 turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je 4 % više nego u istom razdoblju 2014.godine. Od početka godine, turisti iz Ujedinjenog Kraljevsta su ostvarili 15 135 noćenja, odnosno 6 % više nego u istom razdoblju prošle godine. U 2014.godini Dubrovnik je ukupno posjetilo 121 841 turista iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je 15 % više nego prethodne godine, a ostvarili su 634 512 noćenja, što je 15 % više nego 2013.godine.

Doći iz Ujedinjenog Kraljevstva u Dubrovnik nikada nije bilo lakše, pa tako sada postoje direktni letovi preko British Airwaysa, Jet2, Flybe, Norwegian, Thomson i Easyjet.

Vjerujemo da će prezentacija Dubrovnika u Londonu, kao grada festivala, privući nove ljubitelje kazališne i glazbene umjetnosti ovoga ljeta u Dubrovnik! – ističu iz TZ Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist