Zanimljivosti

Čovjek kao suradnik Božji

Čovjek kao suradnik Božji

Na tribini „Hrvatski socijalni tjedan – poziv na angažman i suradnju“ Dubrovčani su mogli opširnije čuti o instituciji Hrvatski socijalni tjedan čiji je utemeljitelj današnji blaženik, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Predavači su bili prof. dr Stjepan Baloban, profesor socijalnog nauka Crkve na zagrebačkom KBF-u i prof.dr. Gordan Črpić, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve.
 
Biskup msgr. Mate Uzinić uvodno je zahvalio predavačima na doprinosu u organizaciji V. hrvatskog socijalnog tjedna, koji se na temu „Kultura rada u Hrvatskoj“ održao u Zagrebu od 21. do 23. listopada 2011. godine, te na promicanju socijalnog nauka Crkve.
 
Prof. dr. Baloban govorio je o povijesti i nastanku Socijalnih tjedana u Europi, a kasnije i u Hrvatskoj, kao i o aktualnosti Socijalnih tjedana danas.
 
Prof.dr. Črpić je detaljnije pojasnio svih jedanaest točaka Deklaracije te na kraju ukazao i na perspektivu, a to je izgradnja „institucijske pameti“, stvaranje dobre klime za rad te čuvanje i  uređivanje onog što smo naslijedili.
 
Na tribini su posebno istaknuta dva zaključka Deklaracije:
 
„Razvijati duhovnost rada, vraćajući radu njegov pravi smisao i vrijednost. Radeći, čovjek odgovara na poziv Božji da bude njegovim suradnikom u uređenju i dovršenju ovoga svijeta. Vjernik trajno razvija ovu duhovnu dimenziju rada. Ta dimenzija poziv je svim ljudima dobre volje da ne dopuste svođenje sebe i drugih, posebno najslabijih, na sredstvo.“
 
„Uključivanje u dobrovoljni rad, novi odnosi povjerenja koji se na taj način između ljudi ostvaruju, uvećavaju društveni kapital, a samim time i sposobnost društva za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. Dobrovoljno djelovanje postaje svjedočanstvo jednog drugačijeg modela društva i zajedništva koje se ne temelji samo na utilitarističkim načelima, već postaje podloga na kojoj nastaju i temelje se neprofitne organizacije najširih oblika.“
 
Socijalni nauk crkve počine prvom socijalnom enciklikom pape Leona XIII.  Rerum novarum  (Nove stvari), objavljene 15. svibnja 1891. godine. On se, unutar cjelokupnog nauka Crkve, bavi pitanjima rada, radnika, poslodavaca, sindikata, socijalnih problema u svijetu.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist