Kultura

Čovjek dijaloga Ivan Pavao II

Čovjek dijaloga Ivan Pavao II

Ivan Pavao II. Biografija naslov je knjige Andree Riccardija, koja je u ponedjeljak navečer predstavljena u Samostanu svete Klare, a u sklopu sedmih Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

Knjigu, koju je preveo objavila je nakladna kuća Verbum prošle godine, na hrvatski ju je preveo Branko Jozić, dok je predgvoor hrvatskom izdanju napisao mons. Nikola Eterović. Autor na više od 500 stranica teksta prati duhovno, intelektualno i političko djelovanje Karola Woltyle, otkrivajući mnoge nepoznate detalje iz njegova života, rasvjetljavajući tako i cjelokupnu suvremenu vjersku i društvenu povijest na koju je utjecao.

Andrea Riccardi (1950.) inače ugledni je povjesničar i sveučilišni profesor suvremene povijesti. Osim po svojemu znanstvenom radu, poznat je i kao osnivač Zajednice sv. Egidija i zauzeti vjernik laik. S Ivanom Pavlom II. upoznao se još 1979. godine i s njim blisko surađivao tijekom čitava njegova pontifikata. Stoga nije ni čudo da za ovu iznimno informativnu knjigu mnogi kažu da je prvi pravi životopis pape Ivana Pavla Drugoga, pisan na znanstvenoj i dokumentarnoj osnovi te svjedočanstvo o njegovu životu.

– Mislio sam da će mi biti lako govoriti o ovoj knjizi, no to je delikatna i složena, ali nadasve lijepa dužnost – rekao je uvodno prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici, profesor Ive Livljanić na predstavljanju ove knjige.

– Autor je želio osvijetliti Papin životopis i burna zbivanja povezana s njegovim životom. On je osjetio nacizam, deportacije, kao i komunizam, zločine sovjeta, ubojstva, diktatorski režim u Poljskoj. Prošao je pakao na zemlji i crvenih i crnih – dodao je Livljanić naglasivši kako su ta dva politička sustava „dekretom osudila smrt Bogu“ dok je Papa govorio da je svako „društvo bez Boga dehumanizirano te da je u takvom društvu sve dopušteno“.

– Autor se koristio brojnim izvorima, arhivima, svjedočenjima papinih suradnika i samoga Pape, uglednih državnika i političara, prijatelja iz crkvenih i inih krugova – naglasio je dodavši kako u ovoj knjizi sa sjetom čitamo o tužnom djetinjstvu Ivana Pavla Drugoga, njegovu studiranju, radu u kamenolomu i tvornici, glumačkim iskustvima, doktorskom studiju u Rimu.

–  Nije se odrekao svoga poljskog domoljublja, ali on preko Rima postaje Rimljanin i Europejac – naglasio je Livljanić nazvavši Papu zagovornikom duhovnog ujedinjena Europe.

– Ivan Pavao Drugi ukazivao je na kršćanske korijene kao temelje jedinstva. Dodao je kako je bio i filozof, i teolog i pjesnik i pisac, čovjek dijaloga koji nije nametao svoje mišljenje, već je više slušao, a manje govorio.

– Autor ne propušta nijedno poglavlje o Papinom životu, njegovom pastoralnom, političkom i diplomatskom djelovanju, te je kroz 13 poglavlja ispričao misterij nazvan Woltyle – zaključio je Ive Livljanić.

Na predstavljanju knjige "Ivan Pavao II. Biografija" govorili su u dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, direktor nakladne kuće Verbum Miro Radalj te don Petar Palić, dok je u prigodnom programu nastupio Zbor mladih župe sv. Mihajla.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist