Aktualno

CIJEPLJENJE DJECE Imaju li pedijatri pravo na priziv savjesti?

CIJEPLJENJE DJECE Imaju li pedijatri pravo na priziv savjesti?

Imaju li pedijatri pravo na priziv savjesti u slučajevima liječenja djece čiji su roditelji odbili njihovo cjepljenje?

Ako je suditi po informaciji koju su prenijeli neki nacionalni mediji u Hrvatskoj i Sloveniji, izgleda da imaju. Ili ipak tek prividno. Naime, jedna je slovenska liječnica na vrata svoje ambulante stavila obavijest da je od liječničke komore zatražila odobrenje prigovora savjesti zbog čega će, ako ga dobije, moći odbijati djecu čiji ih roditelji ne dopuštaju cijepiti, što je posljednjih godina vrlo čest slučaj (po nekim istraživanjima 5 posto djece nije cijepljeno protiv raznih zaraznih bolesti).
-Savjest i stručno znanje ne dopuštaju mi da nastavim biti odgovorna za liječenje one djece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu – ustvrdila je slovenska liječnica za jedan medij, dodavši kako je roditeljima takve djece poručila da izaberu drugog liječnika. Ipak, treba dodati kako je pedijatrica ipak ostavila izuzetak u vidu hitnih slučajeva.

‘Ako odbiju, neka uzmu karton’
Da je ovaj slučaj ostao izoliran u granicama susjedne nam Dežele vjerojatno nam ne bi bio zanimljiv. Međutim, jedna je iskusna hrvatska pedijatrica učinila isto. Odbija liječiti djecu koju roditelji ne žele cijepiti.
-Pedijatar je osoba od najvećeg povjerenja u obitelji. Roditelj koji smatra da ću dobro izliječiti njegovo dijete pa me odabrao kao liječnika svom djetetu, a pritom smatra da mu želim naštetiti cijepljenjem, onda znači da nešto nije u redu s tim povjerenjem. Zato nakon što im objasnim zbog čega je potrebno cijepiti dijete i ako oni to i dalje odbijaju, kažem im neka uzmu djetetov karton i pronađu mu drugog pedijatra. Ne mogu komunicirati s roditeljima koji ne bi htjeli cijepiti dijete, a htjeli bi da ga onda liječim kad dobije neku od bolesti koja se mogla prevenirati cijepljenjem – smatra pedijatrica iz Zagreba.

Epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić ističe kako je procijepljenost u Hrvatskoj za 2016. godinu bila 90 posto, ali je između ostalog istaknuo kako je, uz Splitsko-dalmatinsku županiju, baš u Dubrovačko-neretvanskoj županiji taj prosjek osjetno pao. Po njegovim podacima, lani je u našoj županiji procijepljenost MoPaRu cjepivom (ospice, parotitis, rubeola) prvom dozom koja se daje s godinu dana, bila samo 80 posto, dok je hrvatski prosjek 93 posto.

Marković: Ne bi mi palo na pamet
Pedijatrica dr. Nada Marković iz Pedijatrijske ordinacije Gruda za DuList ističe kako je navedeni stav dviju pedijatrica prema pacijentima, pogotovo onim najmlađima, za nju osobno nepojmljiv. — Pročitala sam to u medijima, ali meni je to nepojmljivo. Niti bih to nekome tako rekla, a pogotovo još staviti takvu obavijest na vrata ordinacije. Pa liječiti se mora! Mi pedijatri skrbimo o pacijentima u našoj županiji i organizirani smo do maksimuma, 24 sata dnevno, a sve je koordinirano s Dječjim odjelom Opće bolnice Dubrovnik, kao i s Domom zdravlja. Od 0 do 18 godine je dijete i mi skrbimo o tim pacijentima, sve ih pregledavamo. Takav stav mi nije poznat niti bi mi tako nešto palo na pamet. Mi ćemo liječiti dijete, bez obzira dopusti li roditelji ili ne da se dijete cijepi – ističe dr. Marković, dodajući da će sigurno neki njezini kolege pokušati na sve moguće načine animirati roditelje.

Epidemija ospica i hripavca
-Evo sad je aktualna epidemija ospica, što je gruba bolest. Roditelji su po zakonu odgovorni za svoju malodobnu djecu i njihovo zdravlje te će oni snosniti posljedice. ‘U điru’ je i hripavac, zbog kojeg je nekoliko djece završilo u bolnici. Slično je i s tetanusom, kojem smo svi izloženi. A mi pedijatri ćemo uvijek liječiti djecu i sve napraviti. Naravno, i dalje ćemo savjetovati cijepljenje – smatra dr. Marković, ističući i geografsku specifičnost njene ordinacije.

-Kad mi dođe hitan pacijent naravno da neću gledati je li upisan kod mene ili nije. Pogotovo što smo mi najudaljenija ambulanta. Ne mogu birati hoću li ili ne nekoga pregledati. Nije isto radim li u Dubrovniku ili na Grudi. Tu svakako treba imati dozu humanog odnosa – mišljenja je dr. Marković. Što se tiče cijepljenja dr. Marković ističe kako situacija nije ‘bajna’ te da se više vjeruje internetskim forumima nego struci.

-Roditelje treba animirati na cijepljenje jer imamo nekoliko bolesti koje su se vratile, a tu je i tetanus koji je uvijek opasan. Događa se, nažalost, da netko na sjednici Hrvatskog sabora komentira cijepljenje, a nije struka. Struka mora biti ta koja će komentirati temu cijepljenja jer je jedina kompetentna. Sve drugo je laički pristup i stav – zaključuje dr. Marković.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist