Grad

Cijene goriva pale, a Libertasove karte i dalje najskuplje u državi!

Cijene goriva pale, a Libertasove karte i dalje najskuplje u državi!

Iako je eurodizel, koji kao pogonsko gorivo koristi većina autobusa Libertasa, u zadnjih pola godine pojeftinio za više od dvije kune po litri, cijene voznih karata neće se mijenjati, potvrdio nam je direktor JGP Libertas Đuro Deranja.

Drastični pad cijene eurodizela BS s 10,32 kune po litri, koliko je prije šest mjeseci stajao na Ininim benzinskim crpkama, na 8,02 kune za litru kolika mu je trenutačna cijena, samo će privremeno popraviti financijsku krvnu sliku Libertasa, tvrdi Deranja.

‘Trošak dizel goriva u ukupnom godišnjem rashodu iznosi nešto više od 16 posto’, piše u svom odgovoru Đuro Deranja.

‘Smanjenje cijene dizel goriva trenutno će popraviti financijski rezultat poslovanja. Međutim, cijene goriva su rasle kontinuirano niz godina, Libertas iste nije pratio sa povećanjem cijena usluga’, piše direktor Libertasa te dodaje kako Libertas ne može samostalno vršti promijene cijena usluga, već kako su one moguće jedino uz prethodnu suglasnost gradonačelnika i načelnika općina, a sukladno ZOKG.

Na naš upit o tome kada su posljednji put smanjene cijene karata u gradskom, ali i prigradskom prijevozu Deranja odgovara kako su ‘na području općine Konavle i općine Dubrovačko primorje smanjene cijene prijevoza na način da je uvedena jedinstvena cijena unutar općina, kao i jedinstvena cijena za sve relacije od Dubrovnika prema krajnjim relacijama  ( 01.02. 2011.godine)’.

Što se tiče gradskog prijevoza, Deranja odgovara kako su u ‘gradskom prijevozu smanjene cijene mjesečnih karata; učenička, studentska i umirovljenička i to 15.05.2012. godine, a također je uvedena i karta za nezaposlene i volontere 01.09. 2012. godine.’

A poskupljenja?
Iako je zbog rasta cijena goriva, poskupio cijeli niz proizvoda, od hrane do prijevoza, Libertas, kao i javni gradski prijevoznici diljem zemlje s rastom cijena energenata imali su tijekom godina najlakše uporište za dizanje cijena u tezi povećanja troškova poslovanja. Ipak, ono što uz pojeftinjenje karata koje spominje direktor Deranja treba spomenuti je i kako su karte Libertasa isto tako poskupile u nekoliko navrata.

Očekuje li nas to i u skoro budućnosti, kao posljedica pada proračuna za ovu godinu, pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist