Zanimljivosti

Četiri neprijatelja seksualnog života

Četiri neprijatelja seksualnog života

Na početku veze je seksualni život još buran, strastven i uzbudljiv. Ali s vremenom ulazi rutina u njega i u krevetu postaje sve mirnije.

Međutim, je li stresna svakodnevnica kriva tome što se strast sve više stišava? Ne! Postoje određeni neprijatelji libida, koje na prvi pogled i ne primjećujemo. Ovdje ćemo vam nabrojati iznenađujuće faktore koji imaju uticaj na vaš seksualni život, kako biste saznali, o čemu u svakodnevnom životu trebate voditi računa.
 
1.    Prebrzi gubitak kilograma
Prebrzo mršavljenje ne samo da šteti vašem zdravlju, već je i apsolutni neprijatelj vašeg libida. Kod radikalne dijete svi hormoni se poremete. Stalnim gladovanjem tijelo dobiva informaciju da nastupa krizno vrijeme – interes i želja za seksom se automatski snižava, pošto takvo krizno vrijeme nije dobro vrijeme za oplodnju.

2.    Nedostatak soli
Svima je poznato da je prevelik unos soli nezdrav. Ali da je i premalo soli također nezdravo, to je mnogima novina. Nedostatak soli ima uticaj na libido. Kod muškaraca nedostatak soli može dovesti do problema sa erekcijom, a kod žena može imati uticaj na plodnost. Osim toga so igra ulogu u isipanju dopamina. Na osnovu toga so ima uticaj na to ko nam je sexy – a ko ne.

3.    Salo na kukovima
Previše sala na kukovima smanjuje proizvodnju globulina koji se veže za seksualni hormon. Ovaj protein je transportno sredstvo za seksualne hormone. Ako se premalo seksualnih hormona može transportovati, tada je manja i njihova količina – i želja za seksom je onda također manja. Dakle, bolje pazite kuda se debljate.

4.    Previše šećera
Šećer dovodi do nestabilnosti stanja šećera u krvi: Konzumacijom šećera njegov nivo u krvi raste, ali i jako brzo opadne. Posljedica: Postajemo pospani i tromi. A onaj ko je pospan nije raspoložen ni na seks. Sličan efekt imaju i proizvodi od pšenićnog brašna. Zato vodite računa o vašoj konzumaciji šećera i bijelog brašna.
 
 
Foto: www.shuterstock.com

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist