Kultura

‘ČETIRI GODIŠNJA DOBA’ Tisja Kljaković-Braić predstavila se Orebićanima

'ČETIRI GODIŠNJA DOBA' Tisja Kljaković-Braić predstavila se Orebićanima

U crkvi Anuncijati u Orebiću u nedjelju navečer otvorena je peta izložba unutar programa ‘Dani kulture Orebić 2017.’ pod nazivom ‘Četiri godišnja doba’ splitske umjetnice Tisje Kljaković-Braić.

-Zamišljam kako se na moru sunčaju obrisi sjena koje smo ostavili na istom mjestu. Odjevni predmeti potonuli na dno, obrisi ostali, a mi nastavili bivati unatoč valovima. Da li je voda preslana za gutanje? Da li su ribe ponekad žedne? Postavljamo previše pitanja dok nam glave izviruju iznad površine. Ima nešto u tome kada vas zamole da osluškujete školjku: ‘Tamo gdje završava djetinjstvo – počinje poezija’. Sve naljepše priče ostavljam nedovršenima, a one, pretapaju se u pjesmu, val, pjenu, prljaju pjeskom, a potom, zatiru o neka tuđa stopala, nošena da plešu za prostor. Slike umjetnice Tisje Kljaković- Braić zaigrano se nastavljaju na kompleksnu tradiciju hrvatskog intimističkog slikarstva. Umjetnica izlaže slike različitih formata, kombinirane tehnike, strukture akrila na drvenoj dasci gdje često podlozi dodaje male fragmente koji tada slike pretvaraju i u slikoreljefe. Apstraktna podloga njezinih slika kombinirana je sa elementima dječijeg crteža koji u sebi sadrži pravu mjeru proporcija i kompozicije. U paleti savršeno odabrane bijeline zavedeni smo tek naizgled jednostavnim prizorima iz epizode života dvoje zaljubljenih protagonista ili usamljenih šetača, biciklista, letača. Dok jedni hvataju svoje snove, drugi se spašavaju u zagrljaju, od prolaznosti, u ljubavi, protiv smrti, za dišpet. Tihi su to poetični šapati ukazivanja na velike ljudske teme. Iako su njene slike tonski vrlo redundantne, s uplivom smeđe, bijele, plave i ponekad malo crvene boje, te likovno-kompozicijski strogo pročišćene, one su tehnički vrlo umješne. Tisjine slike usklađene su sa tonskom ljestvicom njenog unutarnjeg prostora, stoga je neminovno da u kontaktu s promatračem doživljavaju bliskost i prepoznavanje. One nas upućuju na neiscrpan prostor u koji su njeni likovi utkali vlastitu emociju, s kojom se direktno poistovjećujemo. Odlučno, želimo te male formate velikih memorija ponijeti sa sobom. Što li je sve stalo u ova četiri godišnja doba? – napisala je o izložbi kustosica Tina Bikić.

Tisja Kljaković-Braić rođena je 30. lipnja 1979. godine u Splitu. Završila je Školu likovnih umjetnosti, smjer slikarski dizajn. U travnju 2003. godine diplomirala je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi profesora Gorkog Žuvele. Djela joj se nalaze u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, Gleriji Sv. Krševana u Šibeniku, te u privatnim zbirkama diljem svijeta. Trenutačno radi kombiniranom tehnikom, visokog reljefa, koristeći drvo i akril. Čest su joj motiv dva lika, kao akteri priče.Do sada je održala 30-ak samostalnih izložbi, sudjelovala u 20-ak skupnih izložbi, a autorica je i knjige ‘U malu je uša đava’. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnica. Živi i radi u Splitu.

Svi posjetitelji moći će razgledati izložbu do 19. kolovoza od 20 do 23 sata. Program Dani kulture Orebić u organizaciji Matice hrvatske Orebić ostvaruje se uz financijsku potporu Turističke zajednice Općine Orebić i Općine Orebić.

Foto: Dea Botica

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist