DuList IN

ČESTITKE! Antoneta Alamat Kusijanović prva Hrvatica primljena u rezidenciju Cinéfondation

ČESTITKE! Antoneta Alamat Kusijanović prva Hrvatica primljena u rezidenciju Cinéfondation

Dubrovkinja i redateljica nagrađivanog kratkometražnog igranog filma ‘U plavetnilo’ Antoneta Alamat Kusijanović na rezidenciji Cinéfondation kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj prvi dugometražni igrani film Murina čime postaje prva Hrvatica koja je primljena u ovu cannesku rezidenciju.

Riječ je o rezidenciji na kojoj svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Ove se godine rezidencija održava u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. Osnovana je 2000. godine, a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova kao i na projektu koji trenutno razvijaju te na motivaciji samog kandidata, kako piše HAVC.

– Cinéfondation je program idealan za fazu u kojoj se nalazi naš prijekt. Pripremamo zadnje verzije scenarija pred snimanje. Odličan je osjećaj biti u centru Pariza s još petero ljudi koji dolaze iz različitih zemalja svijeta i na istom su putu kao i ja. Tim iza ove rezidencije cijele godine ‘scouta’ mlade redatelje koji pripremaju svoj prvi i drugi dugometražni film, a tijekom četiri mjeseca u Parizu otvaraju nam nevjerojatne prilike. Tako nas povezuju s producentima, posjećujemo vodeće europske festivale gdje prezentiramo naše projekte i, meni najdraži dio, vode nas u privatne posjete muzejima. Ovo je rezidencija koja svakako stavlja projekt na radar, a redateljima daje potpunu logističku i emotivnu podršku u pripremi svog prvijenca – izjavila je Antoneta Alamat Kusijanović.

Uz nju na rezidenciji sudjeluje još petero mladih redateljica i redatelja iz Libanona (Mounia Akl), Izraela (Sharon Angelhart), Kolumbije (Juan Sebastian Mesa), Rumunjske (Teodora Ana Mihai) i Kambođe (Kavich Neang). Inače, na istoj je rezidenciji prije tri godine s projektom Saulov sin, koji je tada bio u razvoju, sudjelovao i mađarski redatelj László Nemes koji je upravo za taj film prošle godine nagrađen ‘Oscarom’ u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Izvor: HAVC

 

 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović