Hrvatska

ČEKA SE OSTAVKA Karamarko u sukobu interesa

Predizborni završni skup HDZ Karamarko 2015.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i čelni čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa po pitanju arbitraže INA-MOL.

Točnije, zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju, zbog poslovnog odnosa u kojem su bili njegova supruga Ana i njegov prijatelj, savjetnik mađarske naftne tvrtke MOL, Josip Petrović te zbog stavova koje kao dužnosnik zastupao u pogledu arbitražnih postupaka koji se vode između Ine i MOL-a.

Utvrđeno je i da se Karamarko nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegov rad u Vladi te se navodi kako ne smije sudjelovati u donošenju odluka oko arbitraže Ina-MOL.

-Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je iznošenjem osobnih stavova, osobito na sastanku vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta dužnosnik Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa u smislu članka 2, stavka 2., alineja 3. Zakona o sprječavanju sukobu interesa – kazala je predsjednica Dalija Orešković.

-Zbog osobnih i poslovnih odnosa i veza s Jozom Petrovića, Karamarko se nalazi u situaciji da njegovi privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade te time i u situaciji mogućeg sukoba interesa članka 2, stavka 2, alineje 3 zbog kojih ne može sudjelovati arbitraži koja se vodi između Republike Hrvatske i MOL-a kao ni u donošenju ostalih odluka koje se odnose na INA-u – stoji u obrazloženju.

-Propustom deklariranja da su prije stupanja na dužnost prvog potpredsjednika Vlade postojali odnosi koji Karamarka povezuju s Josipom Petrovićem koji obavlja niz  poslova za MOL, Karamarko nije postupao u skladu s obvezom očuvanja svoje vjerodostojnosti i povjerenja građana, kao ni u skladu s obavljanjem savjesnog, odgovornog i nepristranog obavljanja dužnosti prvog potpredsjednika Vlade te je time povrijedio načela djelovanja iz članka 5, stavka 1 i stavka 4 Zakona o sprječavanju sukoba interesa – kazala je u obrazloženju Orešković.

 

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist