DuList IN

CAVTAT Još sedam dana do Unseen festivala!

CAVTAT Još sedam dana do Unseen festivala!

U Cavtatu će se od 27. rujna do 1. listopada održati Mini filmski festival Unseen u organizaciji Centra za dramsku umjetnost te uz podršku, među ostalim i, Općine Konavle.

Organizatori su, suočeni s činjenicom da Cavtat živi u sjeni Dubrovnika kao kulturnog središta i da u Cavtatu ne postoji prostor za prikazivanje filmova, pokrenuli projekt u želji da se promijeni postojeće stanje – senzibilizira publika za audiovizualne sadržaje, otvori prostor lokalnim, nacionalnim i regionalnim autorima i potakne umjetničku proizvodnju.

Koncept događanja smišljen je u otklonu prema dominatnim načinima prezentacije na festivalima kroz promišljanje odnosa vidljivog i nevidljivog u umjetničkoj proizvodnji. Filmski se program prezentira nenajavljeno – gerilski, na frekvetnim lokacijama u javnom prostoru, zaokupljajući pažnju slučajne publike domaće i međunarodne, a diskurzivni program (radionice i javne diskusije) zauzima središnje mjesto u Domu kulture Cavtat. Uz reviju filmova autora mlađe generacije s područja Jugoistočne Europe na festivalu će biti prikazani i radovi međunarodnih autora. Isti će sudjelovati u javnim diskusijama s lokalnim umjetnicima na temu proizvodnje i prezentacije suvremene umjetnosti, te održati radionice za zainteresirane polaznike.

Festival se otvara projekcijom filmova Kino Otok hrvatskog redatelja Ivana Ramljaka i Friedenshöhe njemačke redateljice Josephine Ehlert, a uz spomenute filmove, Unseen nudi nekoliko programskih cjelina:

Selekcije mladih autora/ica iz Hrvatske i šire regije – 12 je kratkih dokumentarnih, igranih i animiranih filmova filmskih autora i autorica mlađih od 35 godina. Ovim programom se potiče afirmacija i razmjena audiovizualnog stvaralaštva mladih autora i autorica koji tek ulaze u svijet filma. Filmovi će biti prikazani na lokacijama u javnom prostoru.

Off-program nudi izbor recentnih kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova domaćih i stranih autora. Iz Off-programa izdvajaju se dvije projekcije animiranog filma Ježeva kuća, redateljice Eve Cvijanovič koji je ove godine bio hrvatski predstavnik na Berlinalu osvojivši posebno priznanje u sklopu programa Generation Kplus. Ježeva kuća će se prikazati u sklopu Dječjeg programa (subota, 30.9. u 10h) ostvarenog u suradnji sa Kinematografima Dubrovnik, a s tim filmom zatvara se i prvo izdanje festivala Unseen. U sklopu Off-programa bit će prikazan i dokumentarni film Of because who I am čiji će redatelj Benjamin Cantu biti i gost festivala.

Program Gosti festivala posvećen je festivalskim partnerima i gostima. Prve prve godine to su Restart iz Zagreba, Dokufest iz Prizrena te umjetnički duo SIMKA iz Švedske. Restart će predstaviti selekciju filmova nastalih u sklopu njihove Škole dokumentarnog filma, a o radu ove organizacije, njihovim edukacijskim programima i produkcijama govorit će redatelj Igor Bezinović. Razgovarat ćemo i s producenticama jednog od najznačajnijih filmskih festivala u ovom dijelu Europe – Dokufesta u Prizrenu, Albom Çakalli i Lindom Llulla Gashi koje će nam predstaviti njihovu selekciju kratkih dokumentarnih filmova. Simon Häggblom i Karin Lind čine umjetnički duo SIMKA iz Švedske i oni će u sklopu festivala predstaviti seriju svojih kratkih eksperimentalnih filmova.

Festivalski dani ispunjeni filmovima završavat će se muzičkim programom. Tijekom prvog izdanja Unseena slušat ćemo i zabavit se uz DJ OSOBNA! a.k.a. Davora Sanvincentija, zagrebački funk/soul band Dementronomes, latvijskog DJ-a Martinsa Rokisa te Keitha M. Thomsona & The Penny Black Remedy koji su nastupaju na zadnjoj večeri festivala.

Više informacija o Unseen festivalu možete potražiti na službenoj stranici.

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist