Peškafondo

Časni sude nisam kriv!

Časni sude nisam kriv!

Hrabar ili glup. Politički amater ili faca s debelim zaleđem. Tako su uglavnom podvojeni komentari na Mata Frankovića, kako mu mediji vole tepati mladog predsjednika gradskog hadezea.

Zatražio je mandate od četvoro svojih vijećnika u Gradskom vijeću, a kad su mu ih odbili vratiti, odlučio ih je sve skupa izbaciti iz stranke.

Dakako taj postupak nije baš tako lagan, jer svi trebaju pred sud časti. Za početak dvoje koji su se pojavili na gradskom odboru, Marunčićka i Obuljen, i koji su branili svoje glasovanje na Gradskom vijeću, činjenicom kako je Dubrovački dogovor još uvijek živ jer ga Karamarko nije eutanazirao, idu pred Županijsko vijeće časti.
El presidente, Niko B. se nije štel mešat. Procijenio je kako je najbolje da se uopće ne pojavi na gradskom odboru, kojega nije ni član, pa su istu odluku donijeli i za njega u odsustvu. Bulić je vjerojatno uletio u film kako to i nije njegov hadeze. Možda čak nije ni cijela stranka, s obzirom na idilične odnose s gradonačelnikom Vlahušićem.

A Šuica? Bivša predsjednica gradskog hadezea, aktualna Karamarkova potpredsjednica i aktualna europarlamentarka… Ona nas je u ponedjeljak rano ujutro izvijestila kako putuje u Bruxelles, pa kako se ni jednim slovom, nije očitovala na traženje mandata Mata Maloga i ona će završiti pred  Visokim sudom časti stranke.

Što li je to Mato Mali zakuhao???

Ma najprije, dvojbe se stvaraju oko njegovih savjetnika, asistenata, njegovih piar gurua koji to žele biti ili postati. Dobro, pustimo sad njih sa strane. Izmigoljit će jednom. Mato je zadnjih mjeseci razglasio kako ulazi u gradsko vijeće, a da nije uopće opipao teren. E kad je naišao na pokret otpora, onda je odlučio javnosti obznaniti kako neće ući u GeVe, već će se pripremati za izvanredne izbore.

I nije trebalo dugo da balica iz Vijeća, predvođena Šuicom, zanemari sve njegove smjernice i time ga isprovocira. I onda… Mato se odlučio na posljednji  i radikalni obračun.

Kakva je realna Frankovićeva pozicija? Ili bolje postaviti pitanje koliko je realno da Mato izbaci Šuju iz hadezea. Tu istu Dubravku Šuicu koja je preživjela transfere u doba Ivića Pašalića, koja je spremno dočekala Iva Sanadera, s njegovim padom brzo se priklonila Jaci Kosorici. Pa se kao nešto zakačila s njom, i na koncu postala Karamarkova perjanica, dopredsjednica hadezea.

Kolike su dakle šanse da Mato okonča Šujinu političku karijeru u hadezeu? Male, ma zapravo nikakve.

Lako je za potpredsjednicu, ali hadeze bi njenim eventualnim izbacivanjem iz stranke ostao bez jednog svog EU zastupnika. S druge strane nikako ne smijemo zaboraviti da su ovaj put, u ovom trenutku, ulozi ogromni. Pa Kolinda G.K. samo što ozbiljno nije krenula u kampanju za predsjednicu RH. I baš se u tom nezgodnom trenutku našao netko (Mato) pokretati postupak izbacivanja potpredsjednice iz stranke…  Pa zamislite da počne sazivati press konferencije, pljuvati po članstvu, raditi bune i bujice, a nisu se još oporavili od odlaska s pisanom oporukom bivše ministrice financija Martine Dalić.

A na čemu smo ostali u gradu? Gradsko vijeće bi moglo prvi put u dvadesti  godina ostati bez hadezea. Ili samo s hadezeovkom Dubom. A tad bi moglo biti veselja.

Dakle, Mato? Hrabar ili glup. Politički amater ili faca s debelim zaleđem.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović