Zanimljivosti

ČASNA SESTRA MARIJETA DUKIĆ ‘Znam svaki pedalj crkve našeg Parca’

ČASNA SESTRA MARIJETA DUKIĆ 'Znam svaki pedalj crkve našeg Parca'

Časna sestra Marijeta Dukić, redovnica Družbe sestara milordnica sv. Vinka Paulskoga, nasmiješeno je lice koje ćete zacijelo svakog jutra spaziti u Crkvi svetog Vlaha, našeg Parca.

Upravo ona jedna je od najzaslužnijih osoba za sav sjaj i raskoš crkve našeg Parca, pa je ovo vrijeme ususret Festi bilo idealno za posjetiti ju, upoznati se s njome, ali i otkriti kako teku pripreme za novu, 1046. Festu. Sestra Marijeta, inače članica splitske provincije ‘Navještenja Gospodinova’, u Dubrovniku je, u ovoj dragoj joj crkvi, već pet godina, a njen put, kojeg je rado podijelila s nama – bogat i zanimljiv. Iz Trilja, preko otoka, Austrije, pa u Grad!

Vjeronauk i orgulje
– U samostan sestara Milosrdnica u Splitu došla sam poslije završene osnovne škole 3. kolovoza 1970. godine. Po zanimanju sam vjeroučiteljica i predavala sam u crkvi, potom u školi. Naime, završila sam 1975. godine klasičnu vjersku Gimnaziju te sam s time mogla predavati vjeronauk u crkvi. Ali kad su došle promjene, morala sam završiti nešto više, pa sam se uputila u Zadar na Katehetsko-teološki fakultet. Tih četiri godine sam bila i u župi na otoku Pašmanu, u Tkonu. Tri dana bih bila u župi, a četiri dana u Zadru na predavanjima. Dok bih ja studirala, jedna časna i jedan svećenik ‘čuvali’ su župu.

Nakon toga premjestili su me na Brač, bila sam u Selcima pet godina i predavala vjeronauk, kao vjeroučiteljica u školi te i svirala orgulje u crkvi. Bila je to velika muka jer nemam zapravo glazbenu izobrazbu, u novincijatu smo svi ovako malo sviruckali, ali budući da sam znala to malo, postaviše me za orgulje za veliki zbor koji je znao bolje pjevati i svirati nego ja. Bilo je teško, priznajem, ali su me oni bodrili, tješili, a ja davala sve od sebe pa se i to izguralo. Poslije tih krasnih pet godina, otišla sam uAustriju, također na pet godina, u Burgenlandu. Tu sam bila pastoralna asistentica i boravila u Eisenstadtu, gdje su živjele naše sestre, događale se razne feste, radionice, susreti vjernika… Potom, iz Burgenlanda u Split, a iz Splita u grad. U crkvu našeg Parca i evo me, tu sam pet godina – kaže nam sestra Marijeta koja svake godine uresi crkvu za Festu. Koliko traju pripreme, pitamo ju? — Kad se završi božićno vrijeme već se pomalo misli o tome kako se mora urediti crkva za Festu, onda se pomalo počinju čistiti svijećnjaci i uređivati crkva. Pa se i naruči cvijeće, to obično naručimo preko gospođe Lile koja uređuje Katedralu. A za ukrasiti crkvu našeg Parca treba krenuti nekoliko dana prije, već na Trodnevlje mora sve biti spremno kao da je sutra Festa – ističe. Uvijek se nađe koja gospođa koja joj, kaže radosno, dođe pomoći u uređivanju.

Crkva je kao kuća
– Crkva je stalno čista, ali uvijek ima nešto, za svaku nedjelju crkva se mora urediti. Promijeniti cvijeće ako nije dobro, nadoliti vode, uzdržavati, oprati crkvenu robu… Tu su i subotnja vjenčanja, djevojke dođu i urede cvijećem cijelu crkvu, no treba raspremiti nakon toga. To opet ‘spada’ na časne sestre. Nije to problem, nikako, lijepo je i radosno. Nije neki teški fizički posao, ali isto morate biti tu, staviti stvari na svoje mjesto i slično. Kao i svugdje, recimo u kancelarijama pa nećete ostaviti nepospremljeno – dodaje kroz osmijeh, a pitamo i kako je to izgledalo tik nakon radova na crkvi. — Kad su završili radovi? Prašine i prašine. Cijeli mjesec po cijeli dan ‘non-stop’ radovi, jer se radio dio po dio, čišćenje i sređivanje. U biti, crkva je kao i svaka kuća, živa pa i svijeta prođe kroz nju. Nastojimo da bude uredno, ipak je to Parčeva crkva. Kažu da je čast biti ovdje, a to ću potvrditi i sama. Znam svaki pedalj crkve napamet – dodaje za kraj i kaže: ‘Napišite čime uresimo crkvu! Cvijeće koje stavljamo obično su anturiumi, amarilisi, ruže, zelenilo, malo svečanije cvijeće, bijelo i crveno, boje našeg mučenika, našeg Svetog Vlaha.’

mnj

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist