Kultura

Čarolija satkana od boja i svjetlosti

Čarolija satkana od boja i svjetlosti

U sklopu ciklusa „Dubrovački likovni umjetnici u Rixosu“ otvorena je izložba slika Dubravke Rathman.

Na otvorenju je pročitan tekst Kate Bogoje koja je, između ostalog, u svom osvrtu istaknula kako su djela Dubravke Rathman puna radosti i vedrine.

– U ovim radovima osjeti se atmosfera. Slikarica slobodno uranja u zagrljaj rascvjetanih livada i krošanja lapadskih borova koji pulsiraju oporim bojama i mirisima. Ti motivi svojom nestvarnom, a prirodnom ljepotom lako izmaknu kontroli kista, a na Dubinim platnima ne čitamo sladunjavost. Ona eksplodira bojom kad se susretne s takvom čarolijom, satkanom od boja i svjetlosti života – istaknula je Kate Bogoje u svom osvrtu, usput primjetivši kako je u djelima Dubravke Rathman riječ o „malom vizualnom udaru na oko gledatelja“.

– Svi su Dubini radovi izazovi. Vibracije i sljubljenost s prirodom iz koje crpi inspiraciju i gradi svoj likovni izraz precizno, ali i strastveno, postižući ritam, proporciju i simetriju. I sve to uz pomoć naglašene svjetlosti svakodnevnog dana – naglasila je Bogoje.

Dubravka Rathman, rođena Dubrovkinja i članica Udruge likovnih umjetnika, diplomirala je povijest umjetnosti i talijanski jezik, a živi i radi u Dubrovniku. Polazila je slikarske škole Viktora Šerbua i Branimira Vasića, a inspiraciju uglavnom crpi iz prirode. Jedna je od dobitnica glavne grupne nagrade Hrvatskog Sabora Kulture na izložbama u Bjelovaru 2007. i Karlovcu 2010. godine. Izlagala je na desetak samostalnih i mnogo skupnih izložbi.

Pretposlijednja je ovo izložba iz ciklusa „Dubrovački likovni umjetnici u Rixosu“ u kojem se od 7. studenog 2011. do 8. travnja 2012. godine dubrovačkoj publici predstavlja petnaest umjetnika i jednu skupnu izložbu.

Izložbu je svojim nastupom dodatno oplemenio dubrovački glazbenik Buco Pende.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist