Kultura

Čarobni svijet tradicijskih igračaka stiže u Dubrovnik

Čarobni svijet tradicijskih igračaka stiže u Dubrovnik

U žitnici ‘Rupe’ otvara se ovog petka, 28. srpnja, s početkom u 21 sat, gostujuća izložba Dječje igračke iz hrvatske baštine Etnografskog muzeja iz Zagreba, a pogledati ju možete sve do 2. listopada.

Autorica izložbe je dr. sc. Iris Biškupić Bašić, a više o ovom vrijednom projektu potražite ovdje.

Izloženi predmeti izrađivani su od kraja 19. stoljeća do danas u hrvatskim selima. Uz igračke koje su radila djeca koristeći materijale iz prirode, preko onih koje su za njih radili njihovi ukućani nalazeći uzore u okolini, najbrojniji dio izloženih predmeta su igračke koje su radili stanovnici pojedinih sela u organiziranim zadrugama, a za tržište, poput dječjih igračaka iz prigorskog sela Vidovca, Hrvatskog zagorja i Zelova u Dalmatinskoj zagori.

Izloženo je 300 igračkaka iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba, većim dijelom drvenih i keramičkih, a istaknute su igračke Hrvatskog zagorja koje su upisane od 2009. godine kao svjetska baština na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a i danas se izrađuju u pojedinim selima. Izložbu prate i filmovi snimljeni u selima Hrvatskog zagorja i Prigorja, u kojima smo predstavili majstore i radionice za izradu igračaka.

U prostoru muzeja djeca se mogu igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati. Izložba je od 2013. godine gostovala u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Osijeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Livnu, Požegi, Šibeniku, a ovo ljeto čast nam je i zadovoljstvo približiti dječje igračke iz hrvatske baštine dubrovačkoj publici.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist