Grad

Bulić: Treba zabraniti sve zahvate u prostoru vezane za turizam, pa za koga mi to radimo?!

Bulić: Treba zabraniti sve zahvate u prostoru vezane za turizam, pa za koga mi to radimo?!

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić rekao je u utorak u Dubrovniku kako bi se zbog nedostatka sezonskih radnika trebao donijeti zakon koji zabranjuje sve zahvate u prostoru vezane za turizam, a za postojeću situaciju nedostatka sezonske radne snage okrivio je Ministarstvo turizma i Hrvatsku udrugu poslodavaca.
Bulić je na konferenciji za novinare u Dubrovniku rekao kako nema smisla davati prostor strancima te kako se umjesto devastacije prostora može ulagati u bivše vojne prostore.
– Hrvatska udruga poslodavaca je odgovorna za ovu situaciju jer bi htjeli imati radnike koliko njima treba, kada treba i po cijeni koju oni odrede. To tako ne ide. Robu kupuju po tržišnim cijenama pa će tako morati plaćati i radnike –  rekao je Bulić te dodao kako poslodavci bruto plaćama od 2900 kuna potiču rad na crno i varanje države.
Ustvrdio je kako poslodavcima nedostaje socijalne odgovornosti i socijalne inteligencije, a napomenuo je kako poslodavci ne mogu gledati samo na svoj profit i novac. Rekao je kako Ministarstvo turizma svojedobno platilo Hotelijerskom fakultetu u Opatiji izradu Knjige standarda u turizmu, a kako nijedan ministar to dosada nije primijenio.
– Odgovorno tvrdim da je hrvatski turizam tvornica invalida. Mi imamo situaciju da se starije osobe više ni ne javljaju za sezonski rad jer ne mogu izdržati nametnuti tempo – rekao je Bulić
Predsjednica Odbora za turizam SIKD-a Marina Cvitić rekla je kako u turizmu trenutno 75 posto radne snage čine sezonci, a napomenula je kako se poslodavci godinama riješavaju radnika na sve moguće načine.
– Prošle godine prosječna neto plaća iznosila je 5007 kuna sa svim dodacima, a većina radnika tu plaću niti ne vidi. Ima radnika, ali ih treba pošteno platiti. Tražili smo i da se kategorizacija hotela veže uz broj stalno zaposlenih ljudi, svaki ministar dosada je pokazao interes za to, ali ništa konkretno nije napravljeno – rekla je Cvitić.
Iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije su poručili i kako se eventualna izmjena stope PDV-a u turizmu mora zakonski vezati uz povećanje plaća radnika u turizmu, a poručili su i kako Republika Hrvatska ne smije popustiti pohlepi HUP-a.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist