Kultura

“Bujanje biljnog soka”

“Bujanje biljnog soka”

Društvo dubrovačkih pisaca u sklopu svoje biblioteke “Posebna izdanja” ovih dana objavilo je novu, ukupno već treću zbirku pjesama naše sugrađanke, pjesnikinje i sikarice Ane Deranja “Bujanje biljnog soka”.

Knjiga je tiskana u zagrebačkoj tvrtki “Printera d.o.o.”, grafički prelom učinio je Nedim Meco, a urednica izdanja je Mariela Marković. 
 
Već čitajući naslove pjesama nove zbirke dubrovačke pjesnikinje i likovne umjetnice Ane Deranja, nazvane “Bujanje biljnog soka”, otkrivamo njeno neprekidno sanjarenje, čuđenje, znatiželju, njenu potragu za srećom.
 
To su pjesme kratkih i jasnih poruka, tek riječ koja govori puno, od kojih bi mogli spojiti sve njene misli i napraviti rečenicu – poruku čitatelju; “Očarana promatranjem” – “Oko odlučuje” – “Stalno sanjarim” – “Veoma čudno” – “Zamrznutim trenucima” – “Sretno lice” – “Priđi bliže”!
Stalno traženje trenutka u pogledu oko sebe, u osjećaju, u emociji koja se dijeli s nekim. S čitateljem.
 
Ane Deranja je pjesnikinja, do sada su joj objavljene dvije zbirke poezije; Rascvjetala grančica i Napupčali pupoljci, ali ona je i slikarica, s nekoliko izložbi iza sebe, što je sasvim prepoznatljivo u svakom njenom stihu.
 
Njene pjesme, kao i njene slike, djelo su njenih ruku, uma i srca. U njenim slikama, nastalim nakon pogleda iz njezinoga gruškoga stana, svojim kolorizmom i minimalizmom ističu se pasteli cvjetnih motiva koji osvajaju infantilnom jasnoćom i stilizacijom. Oslobođeni i izvađeni iz teških građanskih okvira rasprostiru se pred nama kao na polju.
 
Upravo takva je i njena poezija. Jasni kratki stil koji nam nudi tek riječ koja sa sobom označava puno emocija. I poruku. Ponajviše za srećom. Jer, autorica je, kako i sama uvodno zapisa, “Iznimno sretna”.
 
Nedavno je nekoliko pjesama Ane Deranje objavljeno u časopisu Društva dubrovačkih pisaca Literatu broj 2., a njena treća zbirka pjesama svakako će na nov i sjajan način predstaviti stihove ove naše vrlo zanimljive sugrađanke i svakako kvalitetne pjesnikinje.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist