Aktualno

Broj novih riba u Jadranu ubrzano raste

Broj novih riba u Jadranu ubrzano raste

Knjiga dr.sc.  Jakova Dulčića „Nove ribe Jadranskog i Mediteranskog mora“ predstavljena je javnosti na Sveučilištu u Dubrovniku.

Dulčić, jedan od urednika knjige, a ujedno voditelj laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo, uvodno je kazao kako Hrvatska bilježi višestoljetnu tradiciju istraživanja jadranske ihtiofaune.

– Knjiga je posvećena svim ihtiolozima koji su istraživali Jadran, ali je pisana ležernijim stilom kako bi bila privlačna i široj publici – kazao je Dulčić.

Premda je u knjizi zabilježen podatak kako u Jadranu postoji 449 vrsta ribe, od izdavanja knjige do danas otkrivene su još dvije, što govori o vrlo dinamičnoj prirodi posla kojim se Dulčić bavi. Isto se dogodilo i s brojem vrsta ribe u Mediteranu, gdje se broj od izdanja knjige do danas također uvećao.

– Pritom treba imati na umu kako nije nužno riječ o ribama koje su novopridošle, već i o nekima koje su tijekom prošlih istraživanja bile pogrešno razlikovane. Promjena se događa i u broju vrsta, ali i u brojnosti određene vrste, posebno onih toploljubnih koje su nekda bile vrlo rijetke, a sad ih susrećemo sve češće – istaknuo je Dulčić.

Dulčić je na prikazao nekoliko novih vrsta riba, od kojih neke na prvi pogled nisu bile ni raspoznate (pa je jedan primjerak zamalo završio na ribarskoj tavi), a druge su u Jadran stigle uz platforme ili brodove najčešće kroz Gibraltar ili iz Crvenog mora preko Sueskog kanala.

– Mnemiopsis leidyii uništava inčune u Ukrajini i Turskoj do te mjere da je zabilježen pad populacije inčuna. Druga vrsta, bodljikava pterois miles je greškom puštena iz akvarija, a nema prirodnog predatora niti je zanimljiva za izlov – naveo je samo neke 'problematične' vrste riba Dulčić.

– To je posebno opasno, jer takve, invazivne vrste, potiskuju domaću ribu u veću dubinu. A da ne spominjem plavu točkastu trumpetaču koja spada u sto najinvazivnijih, dužine je oko 160 centimetara, a također nema prirodnog predatora niti gospodarski značaj da bi ju se lovilo. A čini štetu jer se hrani srdelom, bukvom i inčunima – kazao je Dulčić, zaključivši kako će i u Hrvatskoj postati običaj praksa iz nekih mediteranskih zemalja gdje se dijele posebne kartice sa fotografijom takvih riba, kako bi oni koji ih uoče i prepoznaju mogli hitno reagirati i alarmirati nadležne službe.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist