Politika

Božo Lasić: Povjerenje naših Konavljana tražimo listom za Općinsko vijeće i Programom

Božo Lasić: Povjerenje naših Konavljana tražimo listom za Općinsko vijeće i Programom

Kandidat HDZ-a za načelnika Općine Konavle Božo Lasić za DuList ususret lokalnim izborima progovorio je o situaciji u Konavlima. Po prvi put je otkrio dijelove brižno čuvanog programa HDZ-a, a otkrio nam je i kada će konačno biti poznata imena s liste za Općinsko vijeće.

Na političkom nebu Konavala pojavilo se puno opcija i lista. Što Vi i HDZ očekujete od ovih izbora?
Očekivali smo da će biti puno lista i opcija, to je bilo sasvim jasno još prije mjesec dana u pred kampanji. Mi smo odavno odlučili da ćemo ovu kampanju voditi pozitivno i usmjeravati se isključivo na naš program i ostvarene projekte i nove već zadane ciljeve. Zato i vodimo mirnu i staloženu kampanju, ne paničarimo. Nažalost to ne vidimo sa suprotne strane, bilo je tu svakakvih niskih udaraca, ali stoički to podnosimo, a podnosit ćemo i dalje. Neka udaraju. Pričat ćemo isključivo o namjerama i programskim odrednicama i voditi Konavle u jednom dobrom smjeru, jer očekujemo Konavle u dobrim rukama. Mi smo mala sredina i od svađe nema nikakve koristi. Nećemo voditi nekakve visoke politike, neka to rade drugi, mi se brinemo za naš kraj.

Koga vidite kao glavnog konkurenta na ovim izborima?
Nikoga neću posebno izdvajati. Želim reći da su svi konkurenti, ne protivnici. Protivnik je netko u ratu i športu, ovdje je riječ o kandidatima i konkurentima. S većinom se relativno dobro poznajem i imamo korektnu suradnju. Sve konkurente na jedan način isto poštujem i po meni svi imaju jednaku šansu dobiti mali broj mandata. HDZ će sigurno imati većinu. I to glatko.

Aktivni ste na društvenim mrežama u posljednje vrijeme, tamo se može vidjeti poprilično ‘prljave kampanje’ od strane raznih opcija. Kako navegate u svemu tome?
Moram priznati da sam Facebook stranicu otvorio na nagovor mlađih kolega i isto tako moram kazati da sam se iznenadio retorikom. Nisam vjerovao da nešto takvo može uopće postojati. Konkretno kad sam otvorio stranicu počeli su me na različite načine provocirati pojedinci koji su se tamo kleli da neće biti na nikakvim listama nego da su samo ‘pojedinci zabrinuti za narod’. Zamislite, zabrinuli su se za narod?! Iste te osobe su kasnije postali kandidati na različitim listama, pa čak i za načelnike, zamjenike načelnika itd. No moja je priča jasna, ja tuđe stranice i dvorišta niti obilazim niti ću obilaziti, onaj tko mi postavi pitanje, pokušam odgovoriti korektno i što prije mogu. Nije to nije jednostavno, treba voditi Općinu u prvom redu. Možda negdje nekad i ‘izletim’, ali i to je ljudski. Moram kazati i kako mi je strašno drago s druge strane što su društvene mreže, odnosno Facebook, otvorile jedan put kojim mi se obraćaju mahom mlađi ljudi i to je ono što mi daje snagu.

Ajmo malo o listama, još uvijek šutite o tome, tko su vaši aduti za Općinsko vijeće?
Lista HDZ je bila poznata već gotovo dva mjeseca. Cilj je jasan, pomlađivanje stranke, ali i liste za Općinsko vijeće. Posebno me raduje što je većinom starije članstvo HDZ-a, i članovi Općinskog odbora, tome dalo svesrdnu podršku. Svi smo svjesni u potpunosti kako moramo krenuti tim novim smjerom nakon više od 20 godina.

Dobro, ali tko su ti ljudi?
Nismo se žurili s njihovom objavom, upravo zato jer je kampanja počela tako prljavo i htjeli smo ih zaštiti od tih besmislenih napada. Protiv nekoliko naših visokopozicioniranih članova su podnesene besmislene i lažne kaznene prijave koje su naravno odbačene, slale su se prijeteće poruke iz Trebinja, i nismo htjeli da naši članovi s liste budu izloženi istoj torturi. Na kraju krajeva, lista i program je gotov, a predstavit ćemo oboje sljedeći tjedan.

Jeste li Vi nositelj liste?
Dopustite mi da sve o listi objavimo sljedeći tjedan kada ćemo je službeno predstaviti. Bit će tu puno iznenađenja i puno freških lica.

Što je s programom HDZ-a koji se toliko spominje?
Program je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina. On će također biti predstavljen sljedeći tjedan, zajedno s listom, pa ću glavninu ipak zadržati unutar stranke zasada. Ono što vam mogu reći je da je program sastavljala konavoska mladost za Konavoke i Konavljane. Planiramo gradiranje, odnosno posebne mjere za, uvjetno rečeno ‘rubne’ dijelove Konavala, pa samo tako već najavili kako će za ta sela vrtić biti jeftiniji ili besplatan, a porodiljina naknada veća. Ista će pravila primjerice vrijediti za poticanje mladim obiteljima za izgradnju stambenih objekata, a donosimo i zanimljive poticajne mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje.
Od komunalnih projekata mogao bih do prekosutra nabrajati što je sve napravljeno, od prilaza Cavtatu, Doma za starije i nemoćne, izgradnja i sanacija cesta, kanalizacija itd., no izdvojit ću posebno planirane projekte ulaza u Cavtat s magistrale, proširenja parkinga u Cavtatu, izgradnju kanalizacije Ljuta, Molunat, Gruda, Čilipi i Cavtat. U tijeku su i radovi na zgradi Općine gdje će, a to mi je posebno važno, biti i placa. Uvest ćemo subvencije brojnih vidova zdravstvene skrbi, subvencije za prijevoz stanovnika krajnjih sela Konavala, noćne vikend linije namijenjene mladima da se sigurno vrate doma itd. Vrtić na Grudi proširujemo, to je projekt od cca. šest milijuna kuna, a planiramo i izgradnju novog vrtića u Čilipima.

Što je s vrtićem i školom u Cavtatu?
Uvjeti u Cavtatu nisu dobri i to treba otvoreno reći, ali projekt je gotov i početak izgradnje očekujemo tijekom sljedeće godine. Na tom projektu su me kritizirali u svrhu skupljanja populističkih poena, a to je pretežito dolazilo od onih koji nisu na nijedan jedini način prstom maknuli da bi pomogli u njegovoj realizaciji. Malo Konavljana zna koliko je tu truda, kako mog, tako i mojih suradnika, uloženo u pregovore oko imovinsko-pravnih zavrzlama, no nakon dugo godina ‘povuci-potegni’ jednostavno smo morali pristupiti tom problemu na drugačiji način. I usprkos željama mnogih da ne uspijemo, HDZ će taj projekt privesti uspješno kraju. Konavljani će sve doznati sljedeći tjedan kad ćemo pred sve staviti program – Konavljane da nam daju povjerenje, a oporbu da nas kopira.

Po čemu će se program razlikovati u odnosu na dosadašnje kampanje HDZ-a?
Opet, dopustite mi da glavninu ostavim za sljedeći tjedan kad će biti službeno predstavljanje, ali evo samo da istaknem jednu ogromnu razliku. Poseban segment programa bit će osobe s posebnim potrebama. Otkad sam objavio kandidaturu razgovarao sam s nekoliko osoba koje su mi pristupile i upoznale me s poteškoćama s kojima se susreću. Uz sve njihove probleme s kojima im ne možemo pomoći, postoji i jako veliki broj problema koji je relativno jednostavan za riješiti. U programu nosimo tako prilagodbu prostora postojećih škola osobama s posebnim potrebama tamo gdje je to potrebno, sufinanciranje asistenata u nastavi, osiguravanje prilaza, rukohvata i rampi na crkvama, ambulantama i ostalim javnim objektima te postavljanje liftova na plaže. To je samo kap u moru mjera koje planiramo za osobe s posebnim potrebama, a otkrit ću još i uvođenje zimskog programa za mlade i djecu (s posebnim potrebama), od učenja stranih jezika do radionica i sportskih aktivnosti.

Da se vratimo malo na društvene mreže. Malo, malo pa na vašoj Facebok stranici iskrsne neka optužba da ćete mešetariti općinskim zemljištem?
To su gluposti i ja sam to javno rekao već nekoliko puta. Bit će mijenjanja prostornih planova, ali ništa na uštrb Konavljana i ništa bez njihova znanja kako neki vole zastrašivati. Pa zar ne bi bila tragedija da u četiri godine nijedan razvojni projekt ne ostvarimo? Onda ne bi imali niti zašto tražiti povjerenje Konavljana.
Hoće li Su….
Ne!

Što ne?
Odgovaram vam prije nego me pitate. Ne, Sustjepan neće postati građevinska zona, to sam ponovio toliko puta da više jednostavno ne želim. Imamo viziju razvoja zdravstvenog turizma u Konavlima koje su Bogom dane za takvo nešto. Takav jedan projekt recimo ne bi utjecao na demografiju naše općine, a bio bi od velike koristi za sve Konavljane. Imamo u planu i projekt ‘Konavle 365’ kojim bi od naše općine napravili idealnu lokaciju za pred i post sezonu. To je ponuda koja nedostaje svima u okolici, a mi je jedini možemo pružiti. Zašto to onda i ne napraviti? Ali ništa od toga neće biti na Sustjepanu, on ostaje zelena zona.

Nedavno je u Konavlima niska temperatura uništila dobar dio kultura. Što se može napraviti za te ljude osim praznih obećanja?
Već sam rekao kako ću tražiti od župana Nikole Dobroslavića proglašenje elementarne nepogode, no prije svega moramo utvrditi nastalu štetu. Ovakva situacija se zaista ne pamti, a neću odustati od isplate štete za sve koji su pogođeni. Prema onome što mi je zasada rečeno razmjer štete je zaista velik, ali pričekat ću službenu prijavu jer ne želim iznositi paušalne ocjene. Sa županom sam bio na vezi i subotu i nedjelju, a u ponedjeljak je on primio vinare iz cijele županije i obećao se osobno založiti kod premijera Plenkovića. Osobno mislim kako bi i Općina Konavle morala kroz svoja proračunska sredstva pomoći ljudima koji su pogođeni, no za takvo nešto u ovo predizborno vrijeme želim vidjeti konsenzus svih političkih stranaka i opcija. No, vjerujem da će se to moći napraviti kroz jedan budući rebalans proračuna.

Pročitajte još

ZA TRI GLASA Ava Karabatić ostvarila bolji rezultat od ministrice Obuljen Koržinek

Dulist

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist

U Petilovrijence tek pomalo pristižu članovi HDZ-a

Dulist