Aktualno

Božinović u Dubrovniku: INTERPOL-ov ured u Hrvatskoj među deset najaktivnijih u svijetu

Božinović u Dubrovniku: INTERPOL-ov ured u Hrvatskoj među deset najaktivnijih u svijetu

INTERPOL-ov ured u Zagrebu među deset najaktivnijih na svijetu. Tijekom 2017. godine u sustavu je provjereno 42 milijuna osoba, 45 milijuna putničkih dokumenata te 23 milijuna vozila – izjavio je ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović u utorak na INTERPOL-ovom simpoziju o vatrenom oružju i forenzici IFFS 2017.

-Hrvatska policija prva je uvela mobilni pristup INTERPOL-ovim bazama podataka tako da se do informacije može doći i na prometnici i na granici. Uz to, već od ranije smo uveli schengenski informacijski sustav. Po svemu tome smo u svijetu prepoznati kao aktivna i inovativna članica pa su neka od naših rješenja preuzeta i u policijama drugih članica Interpola – istaknuo je Božinović.

-Hrvatska je jedna od glavnih INTERPOL-ovih partnera te je među deset zemalja koje najviše koriste sučelje INTERPOL-a za kontrole vozila i putnih isprava. Hrvatska je sudjelovala u Interpolovoj operaciji protiv krijumčarenja oružja, koja je ove godine uključivala oko osam tisuća policijskih službenika u 23 države te je rezultirala sa 149 uhićenja te zapljene vatrenog oružja, streljiva i eksploziva – rekao je tom prilikom glavni tajnik INTERPOL-a Jurgen Stock.

Ovogodišnji simpozij, inače četvrti po redu u organizaciji INTERPOL-a, nosi naslov ‘Crime Gun Intelligence Focused on Results’, a okupio je okupio oko 300 stručnjaka iz 70 država svijeta iz područja kriminalističkih istraga kaznenih djela povezanih s vatrenim oružjem, forenzične eksperte iz područja balistike i vještačenja vatrenog oružja i streljiva te predstavnike međunarodnih tvrtki u području forenzične obrade oružja.

Republika Hrvatska članica je INTERPOL-a od 1992. godine.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist