DuList IN

Bordoška doga – vjeran i iskren prijatelj

Bordoška doga

Doga je jedna od najstarijih antičkih vrsta francuskih pasa. Potječe od predaka iz Azije. Sredinom prošlog stoljeća doge su gotovo izumrle, preživjele su tek na uskom području oko Bordeauxa.

Po tome su i stekle svoje „prezime“ te im se grad na Atlantiku i danas podvlači kao matična luka. U prošlosti se borila protiv medvjeda, bikova i divljih svinja. Mnogi tvrde da je zbog svog zaštitničkog garda bordoška doga stvorila prijateljski odnos s čovjekom. Voli živjeti u društvu i blizini svojih vlasnika, a nikako kao pas samotnjak. Bordoška doga nije pasmina za box. Ako to nije moguće, razumnije se odlučiti za neku drugu rasu.

Zbog svog jakog karaktera treba čvrstu ruku jer može postati vrlo opasna ako je se površno odgaja. Ne preporučuje se osobama koji nikad prije nisu imali psa. Obožava svoju obitelj i zaštitnički se odnosi prema njoj, a dogina mirnoća i opuštenost je izraz njezine samouvjerenosti. Pri tom bordoška doga ni u kom slučaju nije flegmatična, već naprotiv – njena visoka inteligencija daje joj tu sposobnost da svoju tjelesnu snagu upotrebi smisleno i u pravom trenutku, a da prethodno ne troši snagu uzalud na lajanje i kostriješenje.

Nepovjerljiva je prema strancima i od nje nećete očekivati maženje i mahanje repom pri prvom susretu. Što se odgoja tiče, to nije pas koji je spreman na potčinjavanje putem prisile. Potrebno je partnerstvo između čovjeka i bordoške doge i ona će biti spremna na poslušnost. Njena najistaknutija osobina je poštenje. Nikada nijedna bordoška doga ne bi napala iza leđa. Ona je vjeran, iskren prijatelj i pouzdan pratilac, pod čijom zaštitom se možemo osjećati sigurni.

Psi obitelji Garvan
Bo i Ritchie – dva prijatelja

Naš Bo je pas koji živi u četveročlanoj obitelji u kojoj su dvoje djece. Međutim on ima i svog „malog brata“ po imenu Richie, stoga nas je sve ukupno šestero. Richie je bichon havaneser koji stalno laje i pravi se važan pred drugim psima kad zna da ima „velikog brata“ iza leđa.
Bo je velik i snažan pas koji svojom pojavom oduševljava sve oko sebe. Miran je i dobar u kući, a isto tako brz, veseo i razigran kad je pozvan na igru.Volimo pse i zaista uživamo u šetnjama i životu s njima, a oni nam to višestruko vraćaju.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović