Zanimljivosti

‘Bolujete’ od proljetnog umora? Vratite energiju uz pomoć hrane

'Bolujete' od proljetnog umora? Vratite energiju uz pomoć hrane

Tijekom proljetnih mjeseci mnogi će posegnuti za različitim vitaminima, mineralima ili drugim vrstama pripravaka zbog osjeta umora, manjka sna, glavobolje.

Mjeseci pred nama za neke će značiti dolazak proljetnog umora – česte ‘boljke’ protiv koje se mnorgi ljudi bore vitaminima, dodacima prehrani i sličnim pripravcima.

No, najlakše se boriti – pravilnim namirnicama. O tome što je zapravo proljetni umor čitajte na stranicama portala Alternativa za Vas, s kojeg prenosimo i pravilni odabir namirnica koje će vam pomoći prebroditi proljeće.

Vrijedi opće pravilo: jesti što više ekološkog voća i povrća te hranu bogatu biljnim vlaknima, a izbjegavati masnu hranu i sve rafinirane namirnice.

Mnogi će sada baš zbog umora odabrati rafiniranu hranu, koja će im samo kratkoročno podignuti energetski nivo, no zbog nje će se vrlo brzo osjetiti umorno, kao i druge simptome proljetnog sindroma.
Masnoj hrani, odnosno onoj hrani bogatoj zasićenim masnim kiselinama potrebno je duže vremena kako bi se probavila, što će rezultirati povećanim osjetom umora.

Smanjite stoga unos duboko pržene hrane i birajte povrće kuhano na pari, uz dodatak riže ili tjestenine.
Na jelovniku bi se trebala naći:

Hrana nižeg glikemijskog indeksa – hrana koja, kada je pojedemo, postepeno otpušta šećer u krv, a što prolongira osjet ne samo sitosti već i naše energije.

Hrana bogata biljnim vlaknima kao što su leća, grah, smeđa basmati riža (birajte bijelu varijantu ako ste skloni anemiji) i slanutak.

Namirnice bogate dobrim esencijalnim masnoćama, a njih će vam osigurati avokado, lanene i sezamove sjemenke.
Ako i niste ljubitelj ljute hrane, sada ne bi bila loša ideja da ipak malo začinite jelo s čili papričicama jer su one namirnice koje proizvode endorfine, a koji će vas oraspoložiti.

Svakako, ne zaboravite unos visokokvalitetnih proteina poput kvinoje koja je izuzetno bogata magnezijem.
Uživajte u voću i povrću, njihov se izbor povećava iz dana u dan, a preporuka je zeleno lisnato povrće poput salate, brokule, kupusa, zelenog graška, divljih šparoga.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist