Zanimljivosti

Bolnici Ambulanta za endokrine bolesti i dijabetes

Bolnici Ambulanta za endokrine bolesti i dijabetes

Opća bolnica Dubrovnik dobila je još jednu suvremenu ambulantu. Riječ je o ambulanti za endokrine bolesti i dijabetes u čije je uređenje uloženo 1,2 milijuna kuna.

Projekt su zajednički financirali Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Opća bolnica Dubrovnik te Društvo za zaštitu od šećerne bolesti Dubrovnik. Kako je naglasio ravnatelj OBD Branko Bazdan prostor je uređen u roku od 5-6 mjeseci, čime su konačno i pacijenti i njihovi liječnici dobili suvremeno opremljen prostor.

No, 'bitka' za ovu ambulantu traje već 10 godina, naglasio je predsjednik Društva za zaštitu od šećerne bolesti Ivo Bratičević, dodavši kako se dubrovački Centra za dijebates smatra jednim od najkvalitetnijih u Hrvatskoj. To je potvrdio i gradonačelnik Andro Vlahušić, kojemu je, rekao je, ova ambulanta radno mjesto, a u njoj provodi svaki ponedjeljka popodne.

– Zahvalio bih se pacijentima na strpljenju jer su dugi niz godina brojni drugi pacijenti imali bolje uvjete, a njima iz objektivnih razloga to nismo bili u stanju pružiti. Centar za dijabetes sad je stvarno jedan od najboljih u Hrvatskoj, ne samo po prostoru nego i po opremi. Ovaj Centar pokazuje što možemo učiniti ako zajedno radimo, a nadam se da ćemo na sličan način riješiti i Centar za palijativnu skrb, te brojne druge projekte u Gradu i na moru – istaknuo je Vlahušić.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su pacijenti zaslužili dobiti ovakav suvremeno opremljen i uređen prostor.
– Zajedničkim se naporima na kraju poluči uspjeh. Želim da naši pacijenti ovdje dobiju kvalitetnu uslugu – rekao je Dobroslavić.

Prema riječima dr. Sanje Mlinarić Vrbice, šećerna bolest danas je najzastupljenija bolest suvremenog društva k,oja poprima razmjere pandemije.
– Smatra se da će 2025. godine biti oko 300 milijuna oboljelih. To je zaista veliki broj oboljelih s velikim brojem komplikacija i naš je cilj da te pacijente što prije otkrijemo i detektiramo, te da što prije počnemo liječiti osnovne komplikacije. Komplikacije zahvaćaju promjene na velikim i malim krvnih žilama, dolazi do kardiovaskularnog i cerebrovaskularnog inzulta, te sve to dovodi do pogoršanja kvalitete života i povećane smrtnosti – naglasila je dr. Mlinarić Vrbica, dodavši kako su danas u porastu i bolesti štitnjače, te osteoporoza.

– Presretni smo zbog ovog novog prostora u kojem možemo adekvatno skrbiti o bolesnicima i poboljšati endokrinologiju kao struku – zaključila je dr. Mlinarić Vrbica.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist

VIKEND ZA LJUBITELJE VINILA Sajam gramofonskih ploča u Lazaretima

Dulist