Kultura

BOGATSTVO I LJEPOTA RAZLIČITOSTI Dubrovačke slikarice u Kotoru

BOGATSTVO I LJEPOTA RAZLIČITOSTI Dubrovačke slikarice u Kotoru

U četvrtak, 7. svibnja, u 20 sati u Gradskoj galeriji Kotor otvorila se izložba 23 dubrovačke slikarice pod nazivom Bogatstvo i ljepota različitosti – dubrovačke slikarice u Kotoru.

Autor teksta za katalog izložbe je Marin Ivanović.
Ova izložba nastavak je kulturne suradnje koju je započela galerija Artur i Tea Batinić 2010.g. kada je u istoj galeriji zajedno s kulturnim društvom Dante Alighieri iz Kotora predstavila knjigu Dubrovnik ilustriranu crtežima talijanskog umjetnika Cavandolia. Tom je prigodom otvorena samostalna izložba akademske slikarice Ivane Jovanović-Trostmann.

Na otvaranju sve nazočne je u ime domaćina pozdravila kustosica galerije Tanja Kriještorac, a u ime organizatora Marinko Marić. zložbu je otvorila Katja Bakija koje je tom prigodom rekla:

„Ovaj jedinstveni i bogati mozaik dubrovačkog ženskog slikarstva koji se raskošno nudi pogledu promatračevom rezultat je predanog i posvećenog rada autorice projekta predstavljanja likovnog Dubrovnika u Kotoru – akademske slikarice Ivane Jovanović-Trostmann koja mu se predala svojom već osvjedočenom, nadahnutom i nesebičnom radošću stvaranja. Isto kako iz radosti crpi svoju stvaralačku energiju pretvarajući je u sunčane, razigrane i rascvjetane, optimizmom uokvirene kolorističke impresije tako je s istom radošću kreirala ovaj zanimljiv likovni postav kojeg čine dvadeset i tri dubrovačke slikarice.
U kontekstu recentne dubrovačke likovne zbilje ova izložba u bogatstvu slikarskih tehnika i izraza zbir je osebujnih senzibiliteta i umjetničkih rukopisa.
Svaka od autorica u ovom izboru ima vlastiti mediji i vlastitu poetiku, svoj pogled na svijet koji nam putem svog rada posreduje, a upravo bogatstvo različitosti njihovih rukopisa i poetika predstavlja nam relevantnu umjetničku pozornicu Dubrovnika.“
Izložba Dubrovačke slikarice u Kotoru može se pogledati u Gradskoj galeriji Kotor do 27. svibnja ove godine.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist