Kultura

Bogat program povodom pedeset godina Linđa

Bogat program povodom pedeset godina Linđa

U povodu predstojeće proslave 50. obljetnice postojanja i uspješnog djelovanja Folklornog ansambla Linđo, održana je danas konferencija za novinare u Linđovoj lađi u Lazaretima, gdje je predstavljen program proslave ‘Linđo 1965. – 2015.’


– Kroz deseti i jedanaesti mjesec bit će nekoliko velikih događaja, a svaki od njih bit će posebno predstavljen. No, danas ćemo vas uvesti u programe – kazao je uvodno Luko Brailo, predsjednik Organizacijskog odbora, a uz njega su na konferenciji sudjelovali ravnateljica FA Linđo Anuška Matušić, te umjetnički voditelji Sulejman Muratović, Mario Kristić i Vedran Ivanković, koji su uveli okupljene u povijest Linđa, ali i predstojeće događaje, čime će ova zima i jesen zaista postati razdoblje u znaku Linđa.

Ravnteljica Matušić predstavila je program proslave pedeset godina ovog slavnog ansambla, kroz kojeg je prošlo više od tri tisuće plesača, pjevača, svirača i ostalih željnih dobrog iskustva i uspomena za cijeli život.

Evo što nas čeka na programu proslave
Tako će se 7. listopada održati susret prve generacije Linđa iz 1965. godine. Do kraja listopada  s Biskupijom će se dogovoriti datum održavanja mise zadušnice za preminule članove Linđa, dok će 20. studenoga obilježiti jedan značajan događaj – predstavljanje dokumentarne televizijske priče ‘Balaj Linđo’, autora Tonka Jovića uz 50. obljetnicu Linđa u Kazalištu Marina Držića.
Na dan 27. studenoga održat će se veliki svečani nastup svih generacija Folkornog ansambla Linđo u Sportskoj dvorani u 20 sati, a dan iza je Svečana skupština Linđa u Kazalištu Marina Držića u 11 sati na kojoj će se dodijeliti zahvalnice zaslužnima za razvoj Ansambla u proteklih pedeset godina, te istu večer svečana večera članova Ansambla, gostiju, pokrovitelja i donatora u hotelu ‘Lacroma’ na Babin Kuku. 30. studenoga, u suradnji s EPK Dubrovnik 2020, otvorit će se izložba instrumenata, narodnih nošnja i fotografija iz arhiva folklornog ansambla Linđo u Lazaretima, predstavila je ukratko program ravnateljica Matušić, ističući kako je raduje činjenica kako je upravo pedeset godina tema ove konferencije.

– Zahvaljujemo se ovim putem i gradonačelniku Andru Vlahušiću, kao pokrovitelju programa i cijele ove obljetnice. Dio prohoda namijenit ćemo Udruzi slijepih i slabovidnih – dodala je ravnateljica, prepustivši umjetnički dio – voditeljima.

– Kroz program, posebno 27. studenog, prikazat ćemo ono što je bilo, te ono što je Linđo sad. Napravili smo program da teče tako da prođemo što više plesnih regija – kazao je među ostalim Muratović., dok su Kristić i Ivanković pojasnili kako teku probe za ove velike i značajne događaje.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist