Aktualno

Blaž Pezo o sezoni, Terminalu i milijunskim radovima na Batahovini

Blaž Pezo o sezoni, Terminalu i milijunskim radovima na Batahovini

Blaž Pezo novi je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik. U njegovom mandatu očekuje se raspetljavanje situacije oko novog Terminala za kruzere, ali i dovršetak nekoliko važnih infrastrukturnih projekata. Što nas očekuje već ovu sezonu, ali i sljedeću otkrio je za DuList.

Koliko ste već na funkciji ravnatelja Lučke uprave?
Na ovoj funkciji sam više od dva mjeseca. Iskustva su zasad pozitivna, kolege su dobro pripremile sezonu koja ide svojim tijekom. Broj ticanja i dolazaka je očekivan, nešto manje od prošle godine, ali to nama i odgovara s obzirom na ograničenje od osam tisuća putnika. Nažalost, gradski infrastrukturni kapaciteti nisu u stanju primiti neki veći broj ljudi.

Manje ticanja, ali s većim brodovima?
Broj putnika je kod nas na istoj razini, odnosno nešto je malo manji.

Što nas može očekivati ove godine u kontekstu kruzera i gužvi kroz Grad?
Mojim dolaskom ostvario sam kontakte s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i u razgovoru smo došli na ideju da napravimo sastanke sa svima koji sudjeluju u organizaciji i prijemu gostiju s kruzera. Od Lučke uprave Dubrovnik, turističkih agencija, prometnih i komunalnih redara, Sanitata, Prometne i Granične policije, itd. Odredili smo krizne datume i mjesta i dogovorili se što bi svatko sa svoje strane mogao napraviti za prohodnost prometa u vršnim opterećenjima. Prvi takav dan je bio 12. svibnja. Kad je loše vrijeme, onda će i manji broj kruzera napraviti gužvu u Gradu. Dogovorili smo se da će Policija i Lučka uprava u periodičnom režimu puštati autobuse i taksiste iz Luke kako ne bi izašli svi odjednom na prometnice. Što se tiče Pila, uz jednog prometnog policajca i redara, naplata autobusima ide po novom i bržem modelu. Jedan određeni broj taksista sada se stacionirao prema Belvederu, kako bi se smanjila gužva kroz Zagrebačku ulicu. Dugoročno treba napraviti plato Pila, trebaju se osmisliti nova parking mjesta koja bi omogućila stajanje autobusa i taksista da se oslobodi pritisak na Pile. Jedna od ideja je da se iskrcaj vrši na Pločama, a ukrcaj na Pilama, no treba za to napraviti dobru pripremu.

Što nam je još rekao potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist