Aktualno

BLAGDAN JE SVETE LUCIJE Još 12 dana do Božića!

BLAGDAN JE SVETE LUCIJE Još 12 dana do Božića!

Blagdan je svete Lucije, što znači da nam se ‘opasno približio’ najradosniji blagdan – Božić, do kojega nas dijeli samo 12 dana.

Sveta Lucija je sicilijanska djevica iz Sirakuze, zaštitnica je vida, slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača. Živjela je u 4. stoljeću u Siracuzi na Siciliji u vrijeme vladanja cara Dioklecijana, koji je poznat po progonu kršćana. Iako se o njenom životu vrlo malo pouzdano zna, on je isprepleten brojnim legendama.

Blagdan svete Lucije duboko je ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, koji su velikim dijelom usvojeni putem susjednih naroda na sjeveru i zapadu Hrvatske. Najznačajniji običaj, koji je rasprostranjen po cijeloj Hrvatskoj, svakako je sijanje pšenice u pjate ili zdjelice.

Pšenica, koja predstavlja simbol života, mora dobro niknuti do Božića jer se po njenoj visini i gustoći može vidjeti kakva nas godina očekuje – bogata i plodna ili siromašna. Upravo ovaj običaj spada u skupinu pravih božićnih običaja kojemu je svrha da na sam Božić u kući bude zelenila.

Po Dalmaciji i Slavoniji uobičajeno je darivanje djece za blagdan ove svetice, koje uvelike podsjeća na darivanje Svetog Nikole koji djeci donosi darove u obući. Ipak, darivanje za dan Svete Lucije stariji je običaj koji se u današnje vrijeme preslikao na Svetog Nikolu.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist